Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ердоган печели Истанбул, губи Анкара?

Ердоган печели Истанбул, губи Анкара?

С 83% избирателна активност приклчиха местните избори в Турция, според прогнозните резултати, съобщени от БНТ.

Турският президент Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР)  събират 47,56 процента от гласовете при обработени 30 на сто от бюлетините  към 19 часа.

Голямата изненада е в Анкара, където опозицията води с 47% пред кандидата на Партия на справедливостта и развитието с 46 на сто от гласовете. Издигнатияг от опозицията Мансур Яваш увеличава предмината си пред Мехмет Йозхасеки, сочат  резултатите при над две трети обработени протоколи, според онлайн изданията на Анадолската агенция и в. Дейли сабах.

В Измир традиционно печелят републиканциите. Така е и сега. РНП ще задържи кметското място, където кметът на Сеферихисар (град в провинция Измир)Тунч Сойер води с 58.1% при над половината обработени гласове.

Президентът Ердоган се очаква в Анкара, откъдето ще обяви дали партията му печели или губи изборите в столицата.

 На второ място ппо събрани гласове е кемалистката Народнорепубликанска партия с 31,28%, а на трето - прокюрдската Демократична партия на народите с 5,91%. Следват Партията на националистическото действие (ПНД) със 4,9% и Добра партия (ДП) с 3,29%.

Така управляващата коалиция между ПСР и ПНД печели близо 52 процента от гласовете, а опозиционният Национален алианс на НРП и "Добра партия" - около 35 процента.

Най-голямата гордост на Ердоган е, че негови кметове ще управляват Истанбул.

В мегаполиса край Босфора бившият премиер Бинали Йълдъръм, издигнат от ПСР, води с 51,1% срещу 46,3% за основния му конкурент Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия (НСР). В столицата Анкара битката бе изключително оспорвана и дълго време прогнозите сочеха, че опозиционният кандидат от НРП води, но към края на деня начело излезе човекът на Ердоган с 49,28% подкрепа срещу 47,69% при 30% преброени бюлетини.

Утехата за кемалистите е победата в Измир на Мустафа Тунч Сойер, кандидат на НРП, който събра  58,37 на сто.

4 убийства, побоища и арести белязаха вота днес. Двама от загиналите са наблюдатели на изборите, между които пламнал скандал в област Малатия, последван от стрелба с огнестрелно оръжие. 21 души пък са ранени в окръг Диарбекир, Югоизточна Турция, при подобни сбивания. Около 60 прокюрдски лидери са били арестувани часове преди вота.

Самият Ердоган окачестви изборите като “крайъгълен камък” за турската демокрация след като пусна бюлетина  със съпругата си Емине в училище в истанбулския квартал “Юскюдар”.

Вотът бе разглеждан като тест за популярността на Ердоган, който не е губил избори от качването си на власт през 2002 г. В дните преди гласуването Ердоган проведе около 100 митинга в цялата страна.

Над половин милион служители по сигурността и охранители бяха мобилизирани в Турция за охрана на изборите. Освен тях в готовност бяха поставени и 5000 войници от армията и жандармерията. До 18 ч бяха отменени всякакви публични увеселения, включително сватби. До 24 ч бе забранена продажбата на алкохол.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу се яви пред урната в Анкара и заяви: .“Дай боже краят на март да донесе пролет”. Лидерката на Добра партия Мерал Акшенер пусна бюлетината си в истанбулския квартал “Юскюдар”. Двете опозиционни сили се договориха да подкрепят общи кандидати на местните избори в много градове, за да постигнат по-добри резултатия.

Освен 1289 кметове гражданите избираха съветници в окръзите и кварталите на турските градове във всички 81 провинции.

Земетресение с магнитуд 4,9 удари окръг Денизли, Югозападна Турция, което наложи спиране на вота за малко. В източния окръг Ерзинджан пък бе регистриран трус от 4,1.

Очаква се Ердоган да даде първата си пресконференция за изборите в Истанбул от президентската резиденция Хубер кьошкю на брега на Босфора.

По-късно той ще изнесе и традиционната си изборна реч в Анкара от балкона на централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе