Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Епидемия от Зика заплашва Америка

Епидемия от Зика заплашва Америка

Вирусът ще пощади само Чили и Канада, предупреждава СЗО

Вирусът Зика ще се разпространи в почти цяла Южна, Централна и Северна Америка, предупредиха учените от Световната здравна организация (СЗО), съобщи Би Би Си. Инфекцията, която предизвиква симптоми като температура, конюнктивит и главоболие, вече е поразила 21 страни в карибския басейн и двете Америки. Тя е открита при хиляди бебета, родени с недоразвити мозъци, а някои от засегнатите страни вече изразиха крайни препоръки жените да не забременяват поне докато не бъде открит лек.

Специалистите от СЗО уточняват, че лек срещу Зика няма и обясняват, че вирусът се е зародил в Африка и за първи път е открит на друг континент през 2015 г. Първият случай на Зика в Южна Америка е в Бразилия през май м.г. Учените уточняват, че липсата на имунитет в Южна и Северна Америка спомага инфекцията да се разпространява по-бързо. Смъртоносният вирус се предава чрез ухапване от комари Aedes, които живеят в почти всички в страни в региона, с изключение на Чили и Канада. СЗО коментира, че вирусът ще продължи да се разпространява и най-вероятно ще достигне всички страни и територии в региона, където има комари Aedes. Не е изключено да се пренесе и в Азия.

Твърди се, че вирусът е бил открит и в сперма, което събужда съмнения, че е възможно заразяване и по полов път. Специалистите от СЗО обаче все още проучват тази информация.

До момента при 80 % от заразените болестта протича без никакви симптоми. Най-големият проблем според изследователите обаче е потенциалното въздействие на Зика върху развиващите се бебета в утробата на майка си. Опасенията бяха предизвикани, след като бяха открити 4000 случаи на микроцефалия - бебета, родени с недоразвити мозъци, само в Бразилия от октомври насам. От СЗО предупредиха бременните жени да бъдат "особено внимателни" и да посетят личните си лекари преди и след посещение на районите, засегнати от вируса. Миналата седмица дори бе препоръчано на жените в Колумбия, Еквадор, Ел Салвадор и Ямайка да отложат планираните забременявания. Въпреки това учените от СЗО подчертаха, че "всяко решение за отлагане на бременност е индивидуален избор на жената и нейния партньор".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе