Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ентусиазиран младок поема Италия

Ентусиазиран младок поема Италия

Италия ще се сдобие с най-младия си премиер до броени дни, след като днес президентът Джорджо Наполитано формално постави на кмета на Флоренция Матео Ренци задачата да формира правителство, съобщава Би Би Си. Ренци е необичайна фигура в италианската политика - той е смятан отчасти за аутсайдер, тъй като никога не е избиран за депутат и не е бил част от правителство. Той обаче е много популярен в медиите с острите си изказвания и с това, че безмилостно отстранява съперниците си.


Ренци разговаря днес с президента в продължение на 90 минути, след което обеща бързо да се залавя за работа. "Най-спешният проблем, който засяга моето поколение и останалите, е проблемът с работата, безработицата и отчаянието", заяви Ренци на излизане от президентството. Той посочи, че до края на февруари ще бъдат предложени конституционни промени, до края на март ще има реформи на пазара на труда, а следващия месец ще дойдат и подобренията за справяне с бюрокрацията.


Първата задача на Ренци обаче ще е да спечели подкрепата на малката партия "Нов десен център" на бившия съюзник на Силвио Берлускони - Анджелино Алфано. Фракцията се отцепи миналата година от редиците на Берлускони. Алфано обяви, че ще подкрепи новото правителство, но ще иска някои обещания от Ренци. По-рано и Берлускони подкрепи кандидатурата на Ренци.


Ако правителството на 39-годишния Ренци бъде одобрено, той ще стане най-младият премиер в историята на Италия - с 2 месеца по-млад от Бенито Мусолини. Самият Ренци е медийна звезда в родината си от 2010 г., когато обеща да изпрати утвърдените политици на бунището в една страна, управлявана от остаряващ и корумпиран елит. Той беше избран за кмет на родната си Флоренция през 2009 г. и се издигна на националната политическа сцена следващата година. През декември 2013 г. бе избран за лидер на Демократическата партия със смазваща преднина. Ренци стои зад свалянето на досегашния премиер - съпартиеца си Енрико Лета.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе