Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Как Елцин сдаде властта на Путин на 31.12.1999

Как Елцин сдаде властта  на Путин на 31.12.1999

 

На 28 декември 1999 година, както обикновено, записват новогодишното обръщение на руския президент пред елхата нв Кремъл. Изненадващо, Борис Елцин прекъснал записа, оплакал се от дрезгав глас и обявил, че новият запис ще е на 31-ви декември. Денят, който се оказва паметен за Русия, защото слага началото на ерата Путин. РИА новости прави обзор на събитията точно преди 20 години.  

По-късно, в своите мемоари Елцин си спомня, че никога не е държал на бюрото си толкова дълго документ, колкото този – за избора на наследник. Държал го в тайна дори и от най-близките си помощници.

В началото списъкът бил от трима - премиерът Владимир Путин, шефът на администрацията Александр Волошин и предшественика му на тази длъжност - Валентин Юмашев. Тримата ги канил в резиденцията си в подмосковието - Горки-9. На Путин предложил два пъти. Първоначалната оферта била дадена още на 14 декември. Тогава обаче бъдещият президент отговорил: „Мисля, че не съм готов за подобно решение, Борис Николаевич... Това е доста тежка съдба“. Както по-късно си спомня Путин, Елцин много се удивил от отказа.

На паметния за Елцин и Русия 31 декември 1999 година, президентът не успял да спи добре и станал много рано. След закуската, се приготвял да отива на работа, а дъщеря му Татяна попитала: Няма ли да кажеш на мама какво си намислил?

Елцин се замислил и малко по-късно пристъпил към Наина и казал: Взех решение, подавам оставка, ще направя телевизионно обръщение, гледай го!

Съпругата му замръзнала на място и известно време нищо не казвала. Най-накрая пристъпила към Елцин, прегърнала го и му казала: Какво щастие, Боря, най-накрая!

Малко по-късно Елцин влязъл в кабинета си в Кремъл. На бюрото му отгоре стояла програмата за деня. Той обаче извадил от джоба си прегънато листче, на което нахвърлял през нощта мислите си.

Шефът на канцеларията му - Валери Семенченко, започнал да му докладва президенската поща, но Елцин го прекъснал с думите: Не е нужно.

Вратата се отворила, в кабинета влязъл Путин, а Елцин най-сетне обявил решението си пред най-близките си хора.

След това записал отложеното телевизионно изявление. В него обявил, че е взел решение след дълго и мъчително размишление. И че подава оставка именно в последния ден на отиващия си 20-ти век.

Искам ви прошка, защото много наши мечти не се сбъднаха, казва още в 11-минутно обръщение към руския народ, което завършва с думите – „оттеглрям се, направих всичко, което мога.  И не само по здравословни, а по комплексни причини“.

Последвала среща с патриарх Алексей, предаване на ядреното куфарче и прощален обяд с министрите.

А в полунощ прозвучало първото новогодишно обръщение на Путин, в което той заявил: „След три месеца ще има избори в Русия. Обръщам внимание на това, че нито минута няма да има вакуум във властта в страната. Не е имало и няма да има“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе