Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Елизабет ll спира работата на парламента

Елизабет ll спира работата на парламента

След свикване на Тайния съвет на Нейно Величество и консултация с членовете му Кралица Елизабет Втора реши да одобри спирането на работата на парламента, заявено от премиера Борис Джонсън, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

След консултация с членовете на тайния съвет – неговият председател Джейкъб Рийс-Мог и членовете баронеса Еванс и Марк Спенсър, кралицата взе следното решение:

„На днешния ден бе взето решение от Нейно величество в присъствието на Съвета, че парламентът ще бъде пророгиран ( ще бъде спряна работата му) не по-рано от понеделник, 9 септември, и не по-късно от четвъртък, 12 септември септември 2019 г. до понеделник, 14-ти октомври 2019 г.,...“

Това решение бе обявено официално в 15 часа местно време (17 часа българско време).

По-рано премиерът Борис Джонсън заяви, че речта на кралицата, с която се оповестява законодателната програма на новото правителство, ще бъде на 14 октомври. Това обаче означава, че депутатите вероятно няма да имат време да попречат по парламентарен път на Брекзит без сделка на 31 октомври.

Последваха изключително остри реакции на плановете на правителството. От Брюксел заявиха, че ставащото във Великобритания са вътрешни дела, но то едва ли ще помогне за постигането на сделка, предава БНР.

 

Опозиционните лидери писаха до кралицата, за да изразят загрижеността си и поискаха среща, заплашвайки да вкарат 93-годишния монарх в конституционната криза.

Борис Джонсън даде изявление за медиите, в което потвърди, че речта на кралицата ще бъде на 14 октомври и че мярката с разпускането на парламента цели единствено реализацията на плановете страната да върви напред, а не да се чака 31 октомври. 

„За да се случи това ние трябва да приемем нови важни закони. Ето защо е речта на кралицата и тя ще бъде на 14 октомври. Сега трябва да продължим напред с нова законодателна програма“. 

Намеренията на Борис Джонсън обаче се асоциират най-вече с опасенията сред депутатите, че по този начин той ще спре парламента да му попречи, ако реши да извади страната от ЕС на 31 октомври без сделка.

С изключение на северноирландските юнионисти, които осигуряват крехкото мнозинство на Джонсън в парламента, и привържениците на твърдия Брекзит, всички останали политически сили, включително и торите-бунтари, остро критикуваха решението на премиера. А председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу го нарече „гавра с конституцията“. Бившият министър на финансите Филип Хамънд заяви, че исканото от Борис Джонсън е „крайно недемократично“. 

Мнозина нарекоха Джонсън диктатор и безскрупулен тип, а съпредседателят на Зелената партия Джонатан Бартли каза, че хората вече просто трябва да излязат на улицата, защото това е възмутително. Иначе, ако парламентът бъде разпуснат според плановете на Джонсън от 9 септември до 14 октомври, това означава, че депутатите ще разполагат с по-малко от една седмица да реагират и тази реакция най-вероятно ще се изрази във внасяне на вот на недоверие в правителството с много последващи от това варианти. 

Доминик Грийв, отявлен бунтар в редиците на торите и водещ кампания за оставане в ЕС, окачестви решението на властите като „отвратителен акт“ и предупреди, че това със сигурност ще доведе до вот на недоверие в Джонсън и правителството наистина може да падне. 

Последваха и други остри реакции. 

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън писа в Туитър, че ако депутатите не работят заедно за да спрат Борис Джонсън, днешният ден ще остане в историята като „черен ден за демокрацията“. 

Анна Соубри от „Промяна за Великобритания“ заяви, че британската демокрация е изложена на заплаха от един безскрупулен премиер. 

Паундът се срина след информацията, че Борис Джонсън ще поиска от кралица Елизабет Втора да отложи парламентарната сесия. 

Един паунд се продава за 1,2 долара, което е спад с около процент. Това е най-слабо представящата се валута за деня от основната кошница, коментират анализатори пред Блумбърг. 

Инвеститорите се страхуват, че Джонсън ще изпълни намерението си Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка. 

Несигурността около Брекзит не позволява на компаниите да се подготвят за развода с Брюксел, което им гарантира сериозни загуби, допълват анализаторите. 

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали днес „великия“ Джонсън и допълни, че разпускането на парламента ще направи „много трудно“ за лейбъристкия лидер Джереми Корбин да поиска вот на недоверие срещу премиера.

"Борис е този, от който се нуждае Обединеното кралство, и този, който ще бъде отличен лидер. Обичам Великобритания", добави Тръмп.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе