Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Дефектни електрозаварки оставиха 5 дни без вода стотици домакинства в Кърджали

Дефектни електрозаварки оставиха 5 дни без вода стотици домакинства в Кърджали

Дефектни електрозаварки са причина за аварията, оставила пет дни без вода стотици домакинства в Кърджали и околните села. Това съобщиха от консорциума, изпълнител на част от проекта за воден цикъл. Строителят на новия водопровод ще поеме разходите за аварията, които възлизат на близо 50 хиляди лева. За отстраняване на аварията, са направени няколко опита, но всеки път заварката на тръбите се е пукала от високото налягане. Павел Калистратов от консорциума:

От тези две електрозаварки, едната изпуска. Виждаме, че с електрозаварка долу във водата, в калта, няма да се случи. Взимаме муфа, отново едната заварка изпуска. Виждаме, че има проблем с машината. Докарваме нова машина от Силистра и нова машина от Перник да заварява. И тогава се прави заварката, която държи и в момента.

С проблемната машина са направени над две хиляди заварки на водопровода и всички тестове са успешни. Нормално е една от тях да не издържи, коментира Калистратов. Той отхвърли версията, че аварията е, заради дефекти в тръбите, произведени в Габрово.

Заводът-производител е дал парче от тръбата, която сме взели с протокол. В сряда ще имаме резултат от независима лаборатория за качеството на тръбата. Макар, че не е необходимо. То е за някакво успокоение на пространството.

Тръбите в проблемния участък няма да се подменят, а всички бъдещи аварии в следващите осем години ще се отстраняват за сметка на строителя. Срокът започва да тече, когато новият водопровод официално влезе в експлоатация.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе