Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Експерти: ООН да смени модела за финансиране при кризи

Експерти: ООН да смени модела за финансиране при кризи

При 125 милиона души по света, нуждаещи се от хуманитарна помощ, международната общност трябва да промени модела за финансиране, като се фокусира върху развитието и по-ефективното изразходване на средствата. Това се казва в доклад на назначена от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун работна група от 9 експерти под ръководството на европейския комисар Кристалина Георгиева, съобщи ДПА. На работната група било възложено да потърси решения за затваряне огромната дупка от 15 млрд. долара във финансирането на хуманитарната помощ.

В доклада се изтъква, че сега международната общност изразходва по 25 млрд. долара за хуманитарна помощ, което е 12-кратно увеличение след 2000 г. Поради растящия брой конфликти и природни бедствия нуждата от помощ расте.
Работната група препоръчва да бъде създаден нов глобален модел на финансиране, вместо да се разчита на малък брой дарители, и да се подобри ефикасността и прозрачността в дейността на хуманитарните организации. Експертите са обсъдили също възможността от въвеждане на данък "солидарност", който да бъде предназначен директно за хуманитарно финансиране, върху някои стоки и услуги, главно луксозни, между които футболни мачове, таксиметровите услуги Юбер, концерти и др. Пример за това е микроданъкът върху самолетни билети, въведен в 10 страни, чрез който между 2006 и 2011 г. са били събрани 1,6 млрд. долара. Експертите обаче не са стигнали до съгласие как конкретно да изглежда този данък, каза Георгиева. Работната група смята също, че тъй като повечето от конфликтите са в мюсюлмански страни, ислямските социални плащания, т. нар. задължителна милостиня, могат да играят значителна роля. По данни на Ислямската банка за развитие те възлизат на 232-560 млрд. долара годишно, посочва Ройтерс. Според Георгиева с част от тези средства може да се запълнят 3-5 млрд. от финансовата дупка от 15 млрд. долара.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе