Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Египет обяви новата си неислямистка конституция

Египет обяви новата си неислямистка конституция

Кайро. Проектът за нова конституция на Египет предвижда да се премахне горната камара на парламента, съобщи Амр Муса, ръководител на специалната комисия, която работеше по основния закон, предаде Ройтерс.

Досега парламентът на Египет се състоеше от 2 камари - Народно събрание и Консултативен съвет, чиито решения имаха само препоръчителен характер. Съставът на долната камара вероятно ще се увеличи.

По думите на Муса новата конституция забранява да се създават партии на религиозен принцип. Той заяви също, че 45 текста на новата конституция са посветени на работниците и селяните. Синай и Горен Египет се обособяват в зони с особен статут.

Според думите на Муса, конституционната комисия е приключила работата си по основния закон при пълно единодушие по всички текстове. Комисията, известна като "Съвета на петдесетте", в която влизат представители на различни групи от египетското общество, трябва да пристъпи към гласуване на проекта.

Очакванията са то да приключи не по-късно от неделя. Идната седмица проектът на новата конституция трябва да се предаде за подпис на временния президент Адли Мансур, след което ще стане известна точната дата на референдума за приемането й.

Военните суспендираха конституцията през юли след свалянето от власт на президента Мохамед Мурси от ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" - първият демократично избран държавен глава на Египет.

След това военните власти представиха пътна карта, на базата на която ще се избере нов парламент и ще се проведат президентски избори следващата година, след като е готова новата конституция.

Преамбюлът на конституцията обявява Египет за "модерна демократична държава с цивилно управление".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе