Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Как един доктор обърна тренда на борсите

Как един доктор обърна тренда на борсите

 

Във времената на коронавирус когато политиците започнат да се правят на доктори, жертвите се множат, но когато лекарите започнат да се заиграват политически, икономиката се счупва.

Поредният пример за това е най-уважаваният доктор по вирусология в САЩ Антъни Фаучи, който от 35 години съветва американските президенти за инфекции и е по-популярен от Тръмп. Сега обаче реши да се заиграва с демократите предизборно. За радост на враговете на американския държавен глава Фаучи обяви, че ако правителството е било взело по-рано строги мерки, е можело да се спасят човешки животи. Изказването му беше широко поствано от демократите и със сигурност ще бъде използвано като основна опорна точка в битката им за Белия дом.

Очаквано думите на Фаучи вбесиха Тръмп, който поиска светкавично уволнението му.

Но изказването на уважавания доктор освен неясни политически дивиденти донесе очевидни икономически негативи като обърна надолу всички трендове на основните индекси.

Това бе повече от неочаквано предвид историческата сделка за петрола и възходящите тенденции миналата седмица, съобщи CNBC. Още повече след постът на Тръмп в Twitter, че споразумението „ще спаси стотици хиляди работни места в енергийната индустрия на Съединените щати“ и добавката, че то ще бъде „чудесно за всички“.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average обаче се понижи още при откриване на борсите с 436,77 пункта, или с 1,84%, до ниво от 23 303,49 пункта. Широкият измерител S&P 500  намалява с 44,20 пункта, или 1,58%, до ниво от 2745,46 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 0,89%, или 72,68 пункта, до ниво от 8080,96 пункта. Дари цената на златото тръгна надолу и следзе до 1737,70 долара за тройунция.

Обратно, борсовите индекси регистрираха едни от най-големите си седмични повишения през  миналата седмица. Бенчмаркът Dow отчете седмото си най-добро седмично представяне, нараствайки с 12,7%.  Индексът S&P 500 пък регистрира най-големия си ръст на седмична база от 1974 г., добавяйки  12,1%.

Инвеститорите свалиха котировките и заради изказването на Фаучи, че е предпазлив оптимист за това, че разпространението на заразата с коронавирус се забавя в САЩ. Той каза още, че блокадата може да бъде вдигната в някои части на страната евентуално през следващия месец, но това изобщо не означава, че цялата страна ще се върне към нормалния си ритъм.

Потвърдените случаи на заразени в САЩ сега наброяват близо 550 000 души или повече от която и да е друга държава в света, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“. Броят на починалите от вируса в страната е повече от 21 000 души.

Сделката за нефта очаквано оживи петролните пазари и цената на международния бенчмарк Брент се повиши с 0,53 долара до 32,01 долара за барел, а фючърсите за суров петрол WTI  отчетоха повишение от 0,91 долара до ниво от 23,67 долара за барел.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе