Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Борис Джонсън готви оставка, заплатата не му стига

Борис Джонсън готви оставка, заплатата не му стига

Британският премиер Борис Джонсън планира да подаде оставка идната пролет, смятат депутати от управляващата консервативна партия. Те казват, че той се е оплаквал често, че не може да живее със заплата на премиер от 150 402 паунда годишно. Но иска още шест месеца, за да уреди окончателно Брекзит и да осъществи излизането на Великобритания от пандемията, смятат те, пише в. „Мирър“.

Твърди се, че той завижда на своята предшественица Тереза Мей, която е спечелила над 1 милион британски лири като лектор, откакто е напуснала поста на премиер миналата година. Джонсън смята, че би могъл да печели поне двойно повече от това.

Малко преди да се нанесе на "Даунин стрийт" 10, той е спечелил 160 000 паунда за един месец от две речи. Платили са му и 23 000 паунда за месец за обикновена вестникарска колона.

Един от депутатите казва: „Борис има поне шест деца, някои от които са достатъчно малки, за да се нуждаят от финансова помощ. Той трябваше да плати пари и на бившата съпруга Марина Уилър като санкция за развода им.“

Джонсън трябва да се грижи и за бъдещото образование на шестмесечния си син Уилфред. Изпращането му в елитния колеж „Итън“ ще струва 42 500 паунда на година.

От останалите бивши премиери Дейвид Камерън печели 120 000 паунда за реч, а Тони Блеър - 22 милиона от лекции и консултации.

Сега тече трескава задкулисна дейност за надпревара за позиции за бъдещ премиер.

Очакват се петима претенденти: финансовият министър Риши Сунак, външният министър Доминик Рааб, шефът на офиса на кабинета Майкъл Гоув, бившият министър на здравеопазването Джеръми Хънт и бившият министър на отбраната Пени Мордонт.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе