Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Джип за милион спаси Алексей (ОБЗОР)

Джип за милион спаси Алексей (ОБЗОР)

Мишената: Станала е грешка, не съм дал повод за подобни действия

Брониран като танк мерцедес спаси Алексей Петров при нов атентат срещу него. Бизнесменът бе обстрелван с два гранатомета край дома му в столичния квартал "Кръстова вада". Бившият съветник в ДАНС и подсъдим по делото "Октопод" оцеля по чудо в четвъртък сутринта при втори неуспешен атентат срещу него.

По неофициална информация по бронирания му "Мерцедес" е стреляно с два гранатомета, като единият снаряд е ударил предната дясна врата на джипа, а другият е заседнал в стената на близка постройка на улица "Проф. Милчо Лалков" в столичния квартал "Кръстова вада". Заради инцидента вътрешният министър Румяна Бъчваровa беше извикана по спешност в Народното събрание. Тя потвърди в парламента, че атаката е била насочена срещу Петров. Стрелците не са задържани и са обявени за общодържвно издирване. Търси се и автомобилът, с който са избягали - червен "Опел Астра" с крадени номера. Живеещите в района разказаха пред "Стандарт", че са чули два силни взрива около 9 часа сутринта.

"Имаше страхотна експлозия. Цялата сграда се разтресе, първоначално не разбрах какво стана, но след няколко секунди това се повтори и то по-силно. После видях хора, които бягат", разказа англичанинът Кийт Грегъри, чийто балкон гледа точно към мястото на инцидента. "Видях г-н Петров как слезе от джипа, беше жив и здрав. От последния етаж не се вижда много, но бяха двама нападатели. Избягаха след стрелбата с мръсна газ. Бяха с червен опел", разкри Васил Коцев, друг от съседите в кооперацията. Сигналът в МВР е подаден 15 минути по-късно. "Вероятно сигналът е подаден със закъснение, което е обичайна практика, за да се изведе от мястото застрашеното лице. Незабавно са изпратени полицейски служители, които са установили, че има изстрел с РПГ. Установено е, че няма пострадали лица. Има външни увреждания на автомобила и на временна постройка, чието предназначение в момента се изяснява. Около 20 служители има в момента. Извършва се оглед под наблюдение на прокурор. Организирано е заградително мероприятие на територията на София и цялата страна за издирване на автомобил, който е установено, че е бил на мястото на произшествието. Има и свидетели, които в момента се разпитват. Има свидетелства, че Алексей Петров е бил с неговата охрана, но не е установено колко са били, ще се установява, но няма пострадали лица", каза Румяна Бъчварова в парламента. Сигналът на тел. 112 е подаден именно от единия от гардовете на бизнесмена. Снарядът не е избухнал, тъй като е стреляно от близко разстояние. Необходими са били минимум 30-40 м, а атентаторите са стреляли от около 10-20 м, обясниха пред "Стандарт" разследващите. По думите им на противотанковата ракета й е нужно по-голямо разстояние, за да се активизира взривателят. Освен това мерцедесът на Петров е със седемстепенна защита и дори при взрив шансовете да оцелее са били големи. От Софийската градска прокуратура са образували досъдебно производство за престъпление по чл. 116 ал.1 т.6, вр. с чл. 18 ал.1 от Наказателния кодекс - за опит на убийство по начин и средства, опасни за мнозина. От държавното обвинение уточниха, че по случая се работи много интензивно - разпитват се свидетели и е назначена балистична експертиза. Рано сутринта Алексей Петров е напуснал дома си, който е на съседната пресечка улица "Арарат" 8, вероятно на път към офиса му на бул. "Черни връх". На около 300 м от дома му са го причакали двама души, въоръжени с гранатомети. Пред агенция ПИК Алексей Петров е определил като грешка опита за покушение срещу него, тъй като нямало никакви обективни и субективни обстоятелства, които да го карат да мисли, че някой би искал да му посегне. "Всичко, което съм правил винаги, не само през последните 6 години, ме кара да мисля, че не съм дал повод за подобни действия срещу мен", коментира Петров. Той е категоричен, че не застрашава ничий бизнес интереси.

Версиите

Разследват покушение и постановка

Разследва се реален опит за покушение, както и постановка. Това довериха източници, близки до разследването. Според тях стрелците или са били напълно неподготвени да боравят с РПГ или умишлено са стреляли от такова разстояние, че да не предизвикат взрив. Спецове обясниха, че гранатата има инерционен предпазител, който се изключва от инерционния импулс при изстрел на около 20 м от стрелящия, за да осигури неговата безопасност. Самата граната е със стабилизатори и може да се отклони от траекторията на изстрела. Поради тази причина се избягва да се стреля от храсти. Експертите са категорични, че при стрелба с РПГ под 15 м по-големи поражения би нанесло едно хвърлено паве, отколкото снарядът, който може да удари, но няма да се взриви в целта. При изстрел от по-близко разстояние гранатата не се е взривила в бронирания "Мерцедес" на Алексей Петров, а се е ударила като камък и се отклонила. Възможно е стрелбата от по-близко разстояние да е била с цел пробиване на 7В защитата на бронирания автомобил, която гарантира здравината му дори при стрелба с противотанков снаряд.

Колата с най-тежката бронировка B7

Мерцедесът на Алексей Петров е бил почти непробиваем за стрелба с гранатомет. Той е с най-тежката бронировка степен B7. Това означава, че ламарините му са с дебелина от 7 мм. Производителите гарантират, че пасажерите ще останат без поражения при атака срещу тях с леки военни оръжия и експлозиви.

Оръжието предпочитано от терористи

РПГ-7 е широко разпространен съветски ръчен противотанков гранатомет, който се използва от българската армия от 80-те години на миналия век досега. Оръжието е предпочитано от десетки военни и терористични групировки. На въоръжение е в над 90 страни по света и се произвежда по лиценз в 9 държави, включително и в България.

Пантев, Пехливанов и Клюна също мишени на РПГ

Покойните Поли Пантев и Антон Милтенов - Клюна, както бизнесменът Георги Пехливанов, досега са най-известните мишени на стрелбата с гранатомет. Неизвестен бандит пробва да взриви джипа "Мерцедес" на Пантев с РПГ близо до столичния зоопарк около 11.30 ч. на 18 юли 2000 г. Снарядът обаче профучал край колата, откъртил парче от предния мигач на джипа, полетял над главата на строителен работник от близкия паркинг и се спрял в тревата на градината пред зоопарка. Година по-късно на 5 юли 2001 г. от храстите пред къпалнята "Мария Луиза" бе стреляно с гранатомет срещу Георги Пехливанов, докато минава с колата си по алея "Яворов". Атентаторът обаче не успява да уцели, а Пехливанов и охраната му се скриват в къпалнята. Още три години по-късно Клюна също оцеля след като на 17 януари 2004 г. неизвестен гърмя по колата му с РПГ от покрива на бившето заведение "Фея" на бул. "Цариградско шосе" в столицата. Неизвестният стрелец бе уцелил дърво до жилищен блок, а РПГ-то беше открито случайно от гражданин изоставено край бившия ресторант. Оказа се, че гранатата се бе разминала с джипа на Клюна и попаднала в основата на дървото, което е на 50 м, и се взривила.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе