Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Лов на джихадисти от Париж до Брюксел (ОБЗОР)

Лов на джихадисти от Париж до Брюксел (ОБЗОР)

Масови операции срещу джихадисти предприеха Франция и Белгия. Два дни след кървавите атаки в Париж, отнели живота на 129 души, десетки бяха задържани. На свобода обаче остава осмият атентатор от Париж Салех Абделслам. Мозъкът на атаките пък вероятно се намира в Сирия.Френската полиция изпуснала един от атентаторите, мозъкът на атаките е в Сирия.

Операции в цяла Франция и в гнездото на терористите в Моленбек

Силите за сигурност във Франция и Белгия започнаха лов на терористи два дни след кървавите атаки в Париж, отнели живота на 129 души. Френската полиция извърши над 150 операции. Белгийските им колеги пък щурмуваха брюкселския квартал "Моленбек", известен като "гнездо на джихадисти", в опит да заловят "осмия" атентатор от Париж Салех Абдеслам, но операцията завърши без нито един арестуван. Междувременно стана ясно, че за "мозък" на атаките във френската столица се смята роденият в Белгия Абделхамид Абаауд. Предполага се, че в момента той се намира в Сирия.

Днес полицията в Брюксел започна операция в "Моленбек", издирвайки 26-годишния Салах Абдеслам, за когото се предполага, че е наел черния автомобил "Фолксваген Поло", използван от атентаторите, които атакуваха концертната зала "Батаклан". Още в неделя френската полиция обяви за издирване родения в Белгия французин. Неговият брат Брахим Абдеслам е един от атентаторите самоубийци в Париж. Третият им брат бе задържан от белгийската полиция, но днес бе освободен, без да му бъдат повдигнати обвинения, тъй като имал желязно алиби. Белгийски спецчасти проникнаха през покрива на сграда в "Моленбек", като преди това пуснаха сълзотворен газ пред очите на десетки журналисти. Първоначално се появи информация, че Салех е бил арестуван, но впоследствие стана ясно, че никой не е задържан. Междувременно в "Моленбек" бяха чути стрелби и детонации. Заради сигнал за бомба в района на институциите на ЕС в Брюксел районът бе блокиран от полиция, но тревогата се оказа фалшива. Днес двама заподозрени заради нападенията в Париж бяха обвинени в Брюксел за тероризъм и участие в дейностите на терористична група, а после бяха пратени в предварителния арест. Според белгийската преса те са били в кола, идваща от Париж, която е била спряна за проверка в събота сутринта в Камбре, в Северна Франция. После колата е била прехваната отново от полицията в "Моленбек". Третият мъж, който е пътувал с двамата в колата, е показал документи именно на името на Салех Абдеслам, но полицията не го е арестувала и му е позволила да продължи пътя си към Брюксел. Официалното оправдание е, че тогава не са имали информация, че Салех е издирван. Днес белгийските власти освободиха и петима от седмината арестувани още в събота по подозрение в съпричастност с атентатите в Париж.

В същото време днес френските сили на реда проведоха над 150 операции в издирване на потенциални ислямисти. Задържани бяха общо 23 души, а под домашен арест бяха поставени 104 души. Обиските бяха извършени едновременно в 19 департамента на страната, включително в най-големите градове като Марсилия, Лион, Лил и Тулуза. Конфискувани са и наркотични вещества. В Лион са били заловени оръжия, включително гранатомет, няколко пистолета, автомат "Калашников" и бронежилетки. Арестувани са петима души. В Гренобъл са извършени най-малко седем обиска, иззети са оръжия и пари. Има задържани и обискирани обекти и в Тулуза - в района, в който е живял и извършил атентатите си терористът от френско-алжирски произход Мохамед Мера, убил 7 души през 2012 г. Днес френските следователи идентифицираха още двама от извършителите на атентатите. Пръстови отпечатъци на единия от нападателите, които се самовзривиха край стадиона "Стад дьо Франс", съвпадат с тези, взети в Гърция през октомври от мъж със сирийски паспорт на името на Ахмад ал Мохамад, на 25 години, роден в Идлиб. Вторият идентифициран терорист е 28-годишният французин Сами Амимур от парижкото предградие Дранси. Той участва в нападението срещу концертната зала "Батаклан" и се взриви. Бил е известен на полицията заради връзките си с терористи, бил е подследствен по дело за тероризъм през 2012 г., а през 2103 г. срещу него е издадена международна заповед за арест, след като се е изплъзнал от наблюдението на властите.

Алжирец на топло, вещаел страх и терор

Алжирец е бил задържан в събота в бежански център в Западна Германия, след като заявил в началото на миналата седмица пред други мигранти, че в Париж ще има атентати, съобщи местната прокуратура, цитирана от АФП.
"Смята се, че преди седмица, в неделя или понеделник, той е заявил пред други бежанци, че една или няколко бомби ще избухнат в Париж", заяви говорителят на прокуратурата на град Арнсберг Вернер Волф. Прокуратурата проверява дали алжирецът е виновен за отказ да съобщи за готвено престъпление и дали е знаел за нападенията, които окървавиха Париж в петък вечерта, или просто се е опитвал "да се прави на интересен", добави говорителят.
Мъжът е задържан, след като двама сирийци се свързали с полицията и й съобщили, че алжирецът им казал, че Париж ще бъде потопен "в страх и терор".

Ракети "От Париж с любов" за "Ислямска държава"

Франция отвърна на удара и пусна 20 бомби в Ракка

Два дни след кървавите атаки в Париж, отговорност за които пое "Ислямска държава", Франция отвърна на удара и бомбардира столицата на халифата Ракка, предаде АФП. В същото време американски военни изписаха на ракетите, подготвени да ударят джихадистки позиции, "От Париж с любов", съобщи "Дейли мейл".

В неделя десет френски изтребителя бомбардировача пуснаха 20 бомби по обекти на ИД в Ракка, която групировката смята за своя столица. "Първата унищожена цел е обект, използван от "Даеш" ("Ислямска държава") за команден пост, център за набиране на джихадисти и склад за оръжия и боеприпаси. Втората поразена цел е лагер за трениране на терористи", уточни министерството на отбраната на Франция в комюнике. Общо 12 летателни машини, включително 10 бомбардировача, излетели от бази в Обединените арабски емирства и Йордания, участваха в операцията. Министерството допълни, че са били поразени предварително набелязани цели и че операцията е извършена в координация с американските сили. Франция започна удари в Сирия и Северен Ирак от началото на октомври, а ислямистите заявиха, че атентатите от петъчната вечер са и в отговор на тази военна операция. Междувременно в социалните мрежи се появиха снимки на американски ракети, предназначени за позиции на ИД, на които стои надписът "От Париж с любов". Надписите са изписани на ракети "Хелфайър" и бомби JDAM в знак на солидарност с жертвите на атаките в Париж. Предполага се, че посланието е изписано от американски военни, но снимките и информацията нямат официално потвърждение. Да се слагат надписи на ракети е традиция на американската армия още от времето на Втората световна война. Днес военни самолети на САЩ нанесоха в Сирия удар по автомобилна колона с петрол, предназначен за износ в чужбина. Това е първият американски удар срещу схемата за контрабандна търговия, осигуряваща финансови средства за "Ислямска държава". Атакувани са 116 камиони цистерни, използвани за контрабанда на суров петрол, добиван от джихадистите в Сирия.

Групировката плаши да завладее Рим

"Ислямска държава" предупреди в ново видео, че страните, които участват във въздушната операция в Сирия, ще ги сполети съдбата на Франция. Терористичната групировка отправи специална заплаха за нападение срещу Вашингтон, предаде Ройтерс. Ние казваме на страните, които участват в кръстоносния поход, че както ударихме Франция в сърцето й Париж, ще ударим и тях и се кълнем, че ще ударим и Америка в центъра й във Вашингтон. "Ние ще завладеем Рим", заканва се мъж, идентифициран в субтитрите като Ал Гариб Алжиреца. Той предупреждава Европа, че ще последват още атаки. "Заявявам на европейските страни, че ние идваме, идваме с взривни устройства и експлозиви, с колани с експлозиви и оръжия със заглушители и че вие няма да можете да ни спрете, защото днес ние сме по-силни отпреди". Очевидно имайки предвид международните преговори за прекратяване на сирийския конфликт, друг мъж във видеото, наречен Ал Карар Иракчанина, казва на френския президент Франсоа Оланд: "Ние решихме да преговаряме с теб в окопите, а не по хотелите".

Манюел Валс чака още атаки скоро

Френският премиер Манюел Валс предупреди днес, че Европа трябва да се подготви за нови атентати в близките дни и седмици. "Ние знаем, че има операции, които се подготвяха и които още се подготвят не само срещу Франция, но и срещу други европейски страни", посочи премиерът в интервю за радио Ер Те Ел. По думите му френските разузнавателни служби са предотвратили няколко нападения от началото на лятото. "Ислямска държава" вероятно подготвя други операции, подобни на нападенията в Париж, предупреди от своя страна и шефът на ЦРУ Джон Бренан. Според него ИД е създала програма за външни операции, която сега прилага със смъртоносни резултати. Британският премиер Дейвид Камерън пък заяви, че извършените в петък атентати в Париж "са могли да станат" във Великобритания, където седем терористични нападения са били предотвратени през последните шест месеца.

Турция на два пъти предупредила Франция

Анкара на два пъти през последната година е предупредила Франция за първия идентифициран атентатор Омар Исмаил Мостефаи, но така и не получила отговор. Мостефаи е влязъл в Турция през 2013 г., но не е бил регистриран при напускане на страната. Името му за първи път е изникнало през декември 2014 г. в рамките на разследване на Турция по искане на Франция спрямо четирима други заподозрени за тероризъм. Анкара е информирала Париж за Мостефаи през декември 2014 и юни 2015 г. Иракският външен министър Ибрахим ал Джаафари от своя страна каза, че разузнаването на неговата страна е споделило информация, показваща, че Франция, САЩ и Иран са сред страните, в които са планирани терористични атентати.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе