Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ИД зове за джихад срещу Русия и САЩ (ОБЗОР)

ИД зове за джихад срещу Русия и САЩ (ОБЗОР)

Джихадистите ги обвиняват, че са започнали кръстоносна война

Групировката "Ислямска държава" призова последователите си да поведат свещена война срещу руснаците и американците заради това, че са започнали "кръстоносна война" в Близкия изток. Посланието се съдържа в аудиозапис, разпространяван сред симпатизантите ?, предаде Ройтерс. В него се чува гласът на говорителя на групировката Абу Мохамед ал Аднани.

"Ислямски младежи по целя свят, подпалете джихад срещу руснаците и американците и тяхната кръстоносна война против мюсюлманите", заявява Аднани.

"Русия ще бъде победена. Ние сме по-силни от всякога", казва той. Русия твърди, че нейните самолети в Сирия също атакуват цели на "Ислямска държава", но западните държави казват, че това е само малка част от десетките полети всеки ден, насочени основно срещу умерени опозиционни групировки. Ден по-рано радикалният опозиционен фронт "Нусра", създаден от бивши членове на "Ай Кайда" в Сирия, призова за още по-радикални действия срещу армията на Башар ал-Асад. В записа се потвърждава и гибелта при въздушен удар през август в Ирак на високопоставения лидер на "Ислямска държава" Абу Мутаз Курайши, известен още като Фадхил Ахмад ал Хаяли. След бомбардировката Вашингтон представи Хаяли като вторият в командването на групировката. В записа обаче не се говори каква е съдбата на лидера на джихадистите Абу Бакр ал-Багдади, чийто конвой бе атакуван преди дни. Появиха се информации, че той е бил убит, но те не бяха потвърдени.

Маккейн иска саморазправа с Путин

Американският сенатор Джон Маккейн призова за тотална саморазправа с руския президент Владимир Путин. Маккейн призова за спиране на Путин и да не се позволява на руснаците да създават свои коалиции, а в същото време да рушат американските, както и да премахват американското влияние в Близкия изток. Той призова за увеличаване на влиянието на САЩ в тази част на света. Путин трябва да бъде отслабен, защото води антиамериканска политика и САЩ винаги трябва да виждат в него враг, каза още сенаторът, цитиран от Си Ен Ен. Според него, ако Русия атакува американските партньори от сирийската опозиция, тогава САЩ трябва да атакуват сирийските лидери и техните военни позиции.

US и руски самолети летели опасно близо

Американски и руски бойни самолети са се приближили на разстояние, от което е била възможна визуална идентификация над Сирия в събота. Полковник Стив Уорън, говорител в Багдад на водената от САЩ коалиция, заяви, че бойните самолети са се приближили на мили в събота - деня, в който американски и руски военни преговаряха по проблеми на сигурността, предаде Ройтерс. Екипажите на самолетите и на двете страни са действали професионално, добави той. Случаят откроява необходимостта САЩ и Русия - бивши противници от годините на студената война, които сега водят паралелни военновъздушни кампании в Сирия - да приемат правила за сигурността, отбелязва Ройтерс. Междувременно обаче руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ са отказали да изпратят военна делегация в Русия за преговори за по-тясно сътрудничество в боевете в Сирия. Според него предложението е било отправено от президента Владимир Путин по време на посещението му в Ню Йорк в края на септември.

"Предложихме на американците това, за което съобщи пред обществото президентът Владимир Путин, а именно да изпратят в Москва делегация от военни експерти, за да се споразумеем за редица съвместни стъпки, след което бяхме готови да изпратим във Вашингтон делегация на високо равнище начело с премиера Дмитрий Медведев", заяви Лавров пред долната камара на руския парламент. От Вашингтон обаче отговорили, че нито могат да изпратят, нито да приемат делегация.

Давутоглу: Не подкрепяйте кюрдите

Турският премиер АхметДавутоглу е предупредил САЩ и Русия срещу "неприемливата" военна и политическа подкрепа за сирийските кюрдски сили, сражаващи се с "Ислямска държава" в Сирия, писа "Гардиън". По-рано Турция привика посланиците на САЩ и Русия във връзка със снабдяването с оръжия и подкрепата за сирийските кюрдски сили в тяхната битка с джихадистите. "Ние имаме ясна позиция. Тази позиция беше представена пред САЩ и Русия. Турция не може да приеме каквото и да е сътрудничество с терористични организации, които водят война срещу нея", изтъкна Давутоглу. Турското външно министерство обяви по-рано, че посланиците на САЩ и Русия са били привикани във ведомството, за да им бъде предадена позицията на Турция относно Партията на демократичното единство, основното политическо представителство на кюрдите в Сирия.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе