Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги било внимателно планирано

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги било внимателно планирано

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги е било планирано дни преди смъртта му, предадоха Асошиейтед прес и Анадолската агенция. Ердоган говори в парламента пред депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието.

По думите на турския президент записи от камери за видеонаблюдение показват, че Хашоги не е напуснал сградата на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Турският президент посочи, че камерите в консулството са били отстранени.

Саудитски екип от трима души е пристигнал в Истанбул дни преди убийството на Хашоги, а екип от 15 саудитски представители е влязъл в консулството в деня на убийството. Ердоган каза, че саудитският екип е посетил гора в Истанбул и Ялова.

Турският президент посочи, че арестът на 18 души в Саудитска Арабия във връзка с убийството на Хашоги съвпада с информацията, с която разполага турското разузнаване.

По думите на Ердоган доказателствата сочат, че Хашоги е бил убит по жесток начин. Той зададе въпроса защо до момента тялото на журналиста не е намерено.

Ердоган заяви, че не е удовлетворен от твърденията на Саудитска Арабия, че някои служители от разузнаването й са убили журналиста и отправи призив заподозрените да бъдат съдени в Истанбул. Той каза, че не се съмнява в искреността на саудитския крал Салман.

Турският президент посочи, че все още не се знае къде се намира тялото на Хашоги и поиска Саудитска Арабия да разкрие самоличността на "местния сътрудник", за когото се твърди, че е изнесъл тялото. Ердоган призова саудитския крал да позволи всички 18 заподозрени за убийството на журналиста да бъдат съдени в турски съдилища.

Смята се, че екип от 15 саудитци е участвал в убийството на Хашоги. Саудитските агенти са започнали да пристигат в Турция ден преди убийството на Хашоги, а камерите в консулството са били изключени, каза още турският президент.

Той уточни, че екип от 15 саудитци е влязъл в консулството в деня на убийството, а трима души са отишли на проучване в Белградската гора в окръг Истанбул и в окръг Ялова. Според информации в турски медии части от тялото на Хашоги може да са заровени в Белградската гора в окръг Истанбул или на безлюдно място в окръг Ялова.

Ердоган каза, че саудитските власти трябва да разкрият, без значение на ранга, кой е планирал убийството на Хашоги. Турският президент заяви, че всички отговорни за убийството на Хашоги трябва да бъдат наказани независимо от ранга, който заемат - от лицето, наредило убийството на Хашоги до извършителите на убийството, допълва АП.

Саудитският журналист Джамал Хашоги, който критикуваше властите в Рияд, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското дипломатическо представителство в Истанбул. Саудитска Арабия призна през уикенда, че той е починал.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе