Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Двама познати премиери в ЕС, Борисов ги поздрави

Двама познати премиери в  ЕС, Борисов ги поздрави

 

Парламентът в Испания одобри лидера на социалистите Педро Санчес за премиер. Вотът беше спечелен с едва 167 на 165 гласа, след като 18 депутати се въздържаха. А това бяха народните представители от Каталуния, които се разбраха със Санчес да не гласуват, за да направят избора възможен. След сключването на споразумение, в управлението заедно със социалистите влиза лявата коалиция  "Унидас подемос".

По-рано Себастиан Курц встъпи в длъжност начело на ново коалиционно правителство във Виена, съставено от неговата Австрийска народна партия и Зелените, които за първи път имат представители в кабинет. Новото правителство положи клетва пред държавния глава Александър Ван дер Белен.

За 33-годишния Курц това е втори мандат, след като управлява в коалиция с крайната десница от декември 2017 до май 2019 г., когато корупционен скандал, свързан с националистите, доведе до предсрочни избори през септември, спечелени от АНП.

Премиерът Борисов поздрави и Педро Санчес, и Себастиан Курц, като им пожела успех и изрази надежда, че двустпранните сътрудничества ще продължат.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе