Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

5 000 души участваха в почистването на Шумен

5 000 души участваха в почистването на Шумен

19 тона отпадъци събраха жители на община Шумен в рамките на кампанията за общоградско почистване. В акцията се включиха близо 5 000  доброволци. 89 фирми, 51 училища и детски градини, 102 неправителствени организации и граждани чистиха населените места. Премахнати са 60 сметища. Около 60% от събраните боклуци вече са извозени до регионалното депо, днес ще бъдат транспортирани останалите количества. Чистенето продължава.

Над 64 тона са отпадъците, депонирани в регионалното депо край Търговище. Близо 8 000 доброволци участваха в голямото почистване. Фирмите са били 93, училищата – 23, а детските градини и пенсионерските клубове – по 9. Днес ще станат ясни окончателните количества на събрания на територията на общината боклук. През миналата година той беше близо 100 тона.

Близо 150 тона отпадъци събраха в община Силистра. В акцията за общоградско почистване се включиха стотици жители. В кампанията участваха и 30 души от Регионалния офис за трансгранично сътрудничество „Кълъраш”, които почистиха пътя до парка „Орехова гора”. Сред другите освежени зони бяха пристанището на Дунав, Дунавският парк и районите около пътищата за Шумен, Русе и Добрич. Общо в Силистренска област събраните боклуци са над 178 тона. Хората, включили се в кампанията, са 17 673 души, или близо 15% от населението на региона. Почистени са 73 нерегламентирани и 64 маркирани на картите на общините сметища.

Близо 7 000 доброволци участваха в почистването на Русе. Събраните отпадъци в община Русе са 27 тона, в Сливо поле – 19 тона, а във Ветово и Иваново – по около 30 тона. Към инициативата се присъединиха училища, детски градини, фирми и организации, както и служители на областната и общинската администрация.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе