Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

85 души гинат при 4 градуса в Тайван

85 души гинат при 4 градуса в Тайван

Най-малко 85 души умряха в Тайван през уикенда, когато температурите паднаха до рекордно ниски стойности, съобщи ДПА. Много от смъртните случаи са от хипотермия или кардиологични проблеми, предизвикани от рязкото застудяване.

В субтропическата столица Тайпе в неделя температурата достигна 4 градуса по Целзий - най-ниската стойност от 44 г. Говорител на градските власти заяви, че не самите температури, а рязкото им снижаване са причина за смъртните случаи. В Тайпе средната температура за януари е 16 градуса и в повечето жилища няма централно отопление. Студеният фронт донесе 9-сантиметрова снежна покривка и блокира движението в страната.

В Китай също бе необичайно студено. В южния град Гуанчжоу, който има влажен тропически климат, падна сняг за първи път от 1967 г. Студът причини смъртта на четирима фермери, отглеждащи ягоди. Те се отровили от въглероден моноксид, след като включили печка в парника.

Аномално студено време се установи в северната част на Виетнам. В много части на страната температурата слезе под нулата и бе наблюдавано рядко явление за местния тропически климат - снеговалеж. В провинциите Лаокай, Лайчау, Хазянг, Лангшон паднаха до 10 см сняг. В столицата Хано бе регистрирана температура от 5,4 градуса по Целзий - рекорд за последните 40 г. Според прогнозите студеното време в тези части на Виетнам ще се задържи още два-три дни.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе