Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

95 затворници духнаха след труса в Еквадор (ОБЗОР)

95 затворници духнаха след труса в Еквадор (ОБЗОР)

Жертвите на стихията стигнаха 350, ЕС отдели 1 млн. евро хуманитарна помощ

95 души, излежаващи различни присъди в еквадорски затвор, избягаха през разрушените стени след опостушителното земетресение в събота, съобщиха местните медии. Затворът се намира в провинция Манаби. Според Леди Роча, която е министър на правосъдието, правата на човека и религиозните въпроси, трусът от 7,8 по Рихтер разрушил и инфраструктурата на мястото за лишаване от свобода. Няма сведения за жертви сред затворниците. Около 30 от избягалите са заловени, някои се върнали доброволно. Властите търсят останалите. От съображения за сигурност са прекратени свижданията.

Съботното земетресение бе най-силното в страната от 1979 г. По данни от днес следобед българско време броят на жертвите вече е достигнал 350 души, а над 2500 са ранени. Регистрирани са над 180 вторични труса. Според шефа на отдела за сеизмология към Института за геофизика Александра Алварадо най-силният вторичен трус е 6,1 по скалата на Рихтер. В 6 провинции е обявено извънредно положение, най-тежко остава положението в 40-хиляден град в провинция Манаби, където са разрушени 60% от всички постройки. Все още има дълъг списък с обявени за изчезнали. От правителството обаче не съобщават колко души са в неизвестност. Сред загиналите има трима чужденци. До момента се знае за един колумбиец и двама канадски гражани.

ЕС отпусна 1 млн. евро хуманитарна помощ за пострадалите от труса в Еквадор, съобщи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. Помощта ще бъде предоставена от международните хуманитарни организации в страната. В допълнение в Еквадор ще бъде изпратена експертната група на ЕС, която да оцени нуждите от по-нататъшна помощ, добави Схинас.

Япония остана без влакове, още се люлее

Вторичните трусове след мощните земетресения в четвъртък и петък в Япония продължаваха и днес, три дни след голямото бедствие. Поради това властите предупредиха 250 000 души да напуснат домовете си, а оценката на щетите бе затруднена. Нов силен вторичен трус от 5,8 по Рихтер разлюля днес префектура Кумамото. Междувременно 30 000 спасители продължават да разчистват руините и да издирват оцелели. Потвърдените жертви до днес следобед бяха 42, ранените над 1000, а 11 души са в неизвестност.

Свръхскоростната железопътна мрежа, обслужваща влаковете "Шинкансен", смятани за едни от най-сигурните в света, също е сериозно засегната от продължаващата серия земетресения. Линиите са сериозно повредени на най-малко 100 места. В основата на един от пероните са паднали 20 бетонни греди, а между две гари са се пукнали едновременно 25 опори на голям мост.

Търсят връзка между двете бедствия

Свързани ли са силните трусове в Япония и Еквадор, които сполетяха двете страни през почивните дни? Това е един от въпросите, който си задават милиони хора по света, докато вторични трусове люлеят засегнатите райони, а спасители търсят оцелели. Сеизмолози обясняват, че е малко вероятно да има връзка между двете земетресения, но не е невъзможно. Оказва се, че случилото се на двете места има доста общи неща.

Тъй като са минали само 3 дни от труса в Япония и два дни от този в Еквадор, все още не е направено достатъчно проучване, за да се определи дали са свързани, обяснява американският геофизик Пол Карузо. "Обикновено не смятаме, че има връзка между трусовете от двете страни на Тихия океан", обяснява той. Но допълва, че учените проучват теорията, че едно голямо земетресение може да предизвика друго такова на голямо разстояние.

Освен че станаха един след друг, и двата труса се намират в т.нар. Тихоокеански огнен пръстен. Той представлява ивица земя с формата на конска подкова, наситена с вулкани и сеизмични точки. Пръстенът се намира по крайбрежието на Тихия океан. По данни на Националното географско общество именно в този район се случват 90% от земетресенията по света, както и над 80% от силните трусове.

Новозеландската сеизмоложка Каролин Холдън също смята, че не би трябвало да има пряка връзка между трусовете в Еквадор и Япония. Според нея едно голямо земетресение може да предизвика миниатюрни трусове в по-отдалечени точки, но не и друго голямо.

Големите земетресения могат, и често се случва, да доведат до нови трусове, но в същия регион. Става въпрос за т.нар. вторични трусове. Възможно е и обратното - "предварителни" по-малки земетресения, последвани от силен трус, както стана в Япония.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе