Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Най-драматичните избори от век насам в САЩ /ОБЗОР/

Най-драматичните избори от век насам в САЩ /ОБЗОР/

Над 12 часа след края на гласуването още не е ясно кой ще вземе Белия дом- Доналд Тръмп или Джо Байдън. Разликите между двамата са минимални, а  броенето на бюлетините и гласовете по пощата може да отнеме дни.

                                             Драмата в Уисконсин

Джо Байдън спечели вота в Уисконсин - един от ключовите и оспорвани от двамата кандидати щати. Това показват данните, обявени от CNN. Така кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ получава 10 електора  и излиза начело с 248 електорални гласа срещу 214 за републиканския кандидат Доналд Тръмп. За избирането на президент са нужни 270 електора. Остават все още неясни резултатите в щатите Пенсилвания, Мичиган, Джорджия, Северна Каролина, Невада и Аляска.

                                                 Тръмп поиска спиране на вота в Мичиган

Доналд Тръмп вече поиска спиране на изборния процес в Мичиган.Той ще поиска това и в Уисконсин, където преднината на Джо Байдън е само с десети от процента.

                                                       Историческите избори

Това са най-посещаваните избори в САЩ от последните 100 години. Броят на хората е невиждан – той счупи всякакви рекорди, както и с участие по пощата през последните дни, така и с бюлетини пуснати в урните. 

От друга страна – важен факт на тези избори  е и голямото разделение, което те очертаха в американското общество.

 Може би следващият президент ще бъде този,който ще успее да получи 270 електорални гласа – най-вече от колебаещите се щати – тези, които американците наричат „ръждивият пояс на Америка.

                                      Противоречиви информации за вота

Според други информации, Байдън досега взема 238 електорални гласа  срещу 231 за Тръмп.

Няколко часа след края на изборния ден и преди да станат ясни резултатите от гласуването за президент на Съединените щати, и двамата кандидати за поста обявиха, че печелят.

Малко след изявлението на Байдън, президентът Тръмп написа в Twitter: "Печелим, но се опитват да ни откраднат изборите. Няма да им позволим да го направят."

А след това, пред свои привърженици, повечето от които без маски, той заяви, че е победил. Но в същото време обвини, че се извършват манипулации на изборите:

 “Eдна много тъжна група хора се опитва да отнеме гласа на милионите хора, които са гласували за Тръмп”, заяви Доналд Тъмп.

„Това е голяма измама за нашата страна. Искаме закона да се прилага както трябва. Така че ще се обърнем към Върховния съд на Съединените щати. Искаме гласуването навсякъде да бъде спряно. Не искаме да се намират бюлетини в 4 сутринта и да се добавят към списъците”, заяви Тръмп.

Засега демократите не успяват да овладеят и Сената, където мнозинство имат републиканците.

                                                 Предстои ли следизборен съдебен дуел

Десетки демонстрации се проведоха във Вашингтон в деня на изборите, но противно на очакванията не се стигна до насилие. Столицата се готвеше за тежка нощ след събитията от лятото, когато градът пострада тежко от антирасистките демонстрации, съобщи НОВА..

От изявите на двамата кандидати е ясно, че те ще оспорват резултата, като техните юридически екипи вече са готови за битка в съда в зависимост от това, на чия страна ще отиде победата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе