Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Изграждането на воден цикъл на Силистра доведе до разкриването на 23 нови археологически обекта

Изграждането на воден цикъл на Силистра доведе до разкриването на 23 нови археологически обекта

Изграждането на воден цикъл на Силистра доведе до разкриването на 23 нови археологически обекта. Находките са намерени при изкопните работи по трасето на тръбопроводите.

До момента археолозите са проучили и документирали поредица от ценни археологически находки от античния Доросторум, обясни ръководителят на разкопките професор Георги Атанасов: Нова неизвестна фортификация на античния Доросторум, за която ние не подозирахме. Средновековна нова сграда от аула на Омуртаг. Римска сграда в продължение на 35 метра. Много нови стенописи. Никога в Доросторум толкова стенописи не са откривани.

75 на сто от строителните работи по трасето на водния цикъл са в археологическия резерват Доросторум Дръстър. Копае се на 4-5 метра дълбочина и почти всекидневно строителите се натъкват на пластове история: Дойдоха археолози от Шумен и археолози от Добрич. Голямо натоварване, колегата от Добрич се оттегли от разкопките. Физически трудно се издържа и от археолозите.

Въпреки натоварения график, археолозите се стараят да работят бързо, за да не възпрепятстват за дълго строителните работи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе