Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Най-мащабната досега среща за санирането се състоя в Силистра

Най-мащабната досега среща за санирането се състоя в Силистра

Близо 200 граждани на Силистра, Тутракан и Дулово, както и представители на браншови организации участваха в най-мащабната от всички досегашни срещи, посветени на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тя бе организирана от Областна и общинска администрации в Силистра със специалното участие на Николай Нанков – заместник-министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

  В община Силистра има създаден екип начело с инжинер Йорданка Чамурджиева, директор на дирекция в Общинска администрация, който работи по проекта. 113 са сградите в общината, които имат право да се включат в програмата. В предварителната подготовка са създадени карта на „всички възможни жилища“ и регистър с данни, който ще е в помощ при осъществяването на програмата“.

  За сравнение – според кмета на Тутракан доктор Димитър Стефанов в тамошната община има 9 „блока“, а в Дулово – по информация от кмета доктор Юксел Ахмед – 5. Трите общини единствени в област Силистра разполагат с многофамилни жилищни сгради, в които има най-малко по 36 апартамента, каквото е едно от основните изисквания.

  „Програмата е на доброволен принцип на участие и в нея ще се включат всички „първи по време и по право“; На този етап противопоставянето на програмата става по политически, а не по експертни причини. Предоставили сме широко поле за действие на общините във връзка с процедурите“, обясни заместник-министър Нанков.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе