Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Донецк по пътя на Крим

Донецк по пътя на Крим

Сценарият, довел до анексирането на полуостров Крим от Русия, започна да се разиграва и в три области на Източна Украйна. След като от неделя организирани, маскирани и въоръжени проруски активисти превзеха административни сгради в областните градове Донецк, Харков и Луганск и се барикадираха там, в понеделник започна прилагането и на следващия етап.

Още сутринта руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че в Донецк "се очаква проява, на която ще бъде насрочен референдум за статута на региона". Няколко часа по-късно това стана факт. Първо, "депутати" от местния областен съвет обявиха създаването на Донецка народна република. Тя "ще гради отношения в съответствие с международното право и на основата на равенството и взаимната изгода. Територията в предела на признатите граници се явява неделима и неприкосновена", се казва в декларацията "За държавната самостоятелност на Донецката народна република". След това т.нар. Народен съвет на самообявилата се Донецка народна република се обърна към руския президент Владимир Путин с молба да изпрати временен миротворчески контингент. Накрая "депутатите" приеха решение за провеждане на референдум за влизане на региона в състава на Русия не по-късно от 11 май. "Тази дата бе съгласувана с Луганска и с Харковска област", уточни един от участниците в заседанието. Според Ройтерс и Франс прес обявяването на републиката било извършено от проруски активисти, окупирали областния съвет. Асошиейтед прес посочва, че пред сградата на областния съвет в Донецк е издигната барикада от автомобилни гуми и бодлива тел, а според полицията хората в зданието са въоръжени. В неделя проруски демонстранти първо превзеха сградата на областната държавна администрация в Донецк. През нощта те окупираха сградата на областния клон на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и иззеха оръжието там.

Неизвестни лица, озовали се в сградата на областния клон на ССУ в Луганск, също превзеха стаята, където се съхранява оръжие. Сградата е окупирана от демонстранти. В неделя областната централа на ССУ бе превзета от проруски активисти, настояващи да бъде освободен лидерът на т. нар. Луганска гвардия Александър Харитонов. Милицията в Луганск е в бойна готовност, поставени са постове на всички входове към града. Няколко хиляди участници в проруски митинги - "привърженици на федерализацията на Украйна", поеха контрола и върху филиала на украинската Национална банка в Луганск, допълва донецката агенция "Остров".

В понеделник сутринта украинският вътрешен министър Арсен Аваков съобщи на страницата си във Фейсбук, че зданието на регионалната администрация в Харков е "напълно освободено от отцепници". Онази нощ активисти, настояващи за федерализация на Украйна и настроени против властта в Киев, изградиха барикади пред входа на сградата, използвайки автомобилни гуми. Кореспондентка на АФП съобщи, че украинските държавни служители са си върнали контрола над сградата и край нея има само неколцина проруски активисти и няколко проевропейски демонстранти. Харковският градски съвет няма да инициира провеждането на местен референдум, заяви кметът Генадий Кернес, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Газпром натиска за плащане в рубли

"Газпром" разработва план за по-активното използване на рублите в сметките си с контрагентите от чужбина. Това съобщи официалният представител на компанията Сергий Куприянов, цитиран от в. "Ведомости". На свой ред "Газпром нефт" пък обсъжда въпроса за преминаване от долари към евро при експортните операции. По думите на генералния й директор Александър Дюков 95% от купувачите са съгласни.

Към инициативата за преминаване на сметките към рубли при експорта призова председателят на ръководството на ВТБ Андрей Костин. "Доставките на "Газпром", "Роснефт" и "Рособоронэкспорт" са почти 230 млрд. долара годишно, или 44% от общия обем на стоки. Западът призовава да се изолира Русия, използвайки като "ядрено оръжие" във финансите разплащането в долари", отбеляза той. Костин съобщи, че и председателят на "Газпром" Алексей Милер, и президентът на "Роснефт" Игор Сечин, и генералният директор на "Ростех" Сергей Чемезов му казали, че компаниите им са готови да преминат към разплащане в рубли.

От "Газпром нефт" заявиха също така, че компанията не е засегната от западните санкции срещу Русия, но е готова да пренасочи петролните си потоци към Азия, ако се наложи.

Убиха пиян офицер

В Крим руски военнослужещ е убил украински офицер, останал верен към народа на Украйна, предаде украинската агенция УНИАН, позовавайки се на ръководителя на Центъра за военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук. Инцидентът е станал през нощта в Новофьодоровка след спречкване между военните. "С два изстрела от упор в своята стая е бил застрелян майор К., който се е готвил да напусне полуострова", съобщил Тимчук, като уточни, че отговорен за убийството е руският мл. сержант Е.С. Зайцев. По предварителни данни украински военни са се напили в село Новофьодоровка и са се спречкали с руски колеги край КПП, където украинците служели по-рано, посочва РИА "Новости", според която убитият е офицер от сухопътните сили на Украйна.

Министър: Шефът на Кремъл е платил

Владимир Путин стои зад завземането на сгради на държавни институции от проруски протестиращи в Източна Украйна, заяви украинският вътрешен министър Арсен Аваков. Той обеща, че полицията ще възстанови реда по мирен начин.
Аваков също така обвини сваления президент на страната Виктор Янукович, че заговорничи с Путин да се подклажда напрежение в региона.

"Путин и Янукович са наредили и платили за последната вълна на сепаратистки вълнения в източната част на страната. Хората, които са се събрали, не са много, но са много агресивни", посочи Аваков в профила си във Фейсбук. "Ситуацията ще се върне под контрол без кръвопролитие. Но истината е, че никой няма да толерира мирно беззаконието на провокатори", заяви той.

Междувременно руската агенция за защита на потребителите обяви, че налага забрана за внос на млечни продукти от шест от 23-те украински области. Мотивът е, че лабораторни тестове са показали, че украинските продукти нарушават регулацията на млечни продукти.

Киев обеща твърд отговор

Протестите в Източна Украйна, при които проруски активисти превзеха административни сгради в три града, са част от план да се дестабилизира страната и да се доведат руските войски, предупреди украинският премиер Арсений Яценюк.

"Задействан е антиукраински план, според който чужди войски ще минат границата и ще завземат територия на страната", каза на правителствено заседание Яценюк, отбелязвайки, че руските войски се намират в район до 30 км от украинската граница. "Този сценарий се пише от Руската федерация и единствената му цел е раздробяването на Украйна", посочи украинският премиер. "Ние няма да позволим това", допълни той. Въпреки дестабилизационния "антиукраински, антидонецки, антилугански и антихарковски план" жителите на тези региони искат да живеят в единна държава и "всички други призиви за федерализация са опит да бъде ликвидирана украинската държавност", заяви Яценюк.

Временният украински президент Олександър Турчинов каза, че в Украйна е създаден антикризисен щаб и ще бъде увеличена "отговорността за сепаратистки действия". По думите му е засилена защитата на украинската източна граница. Срещу лицата, участвали във въоръженото превземане на административните сгради в Луганска, Донецка и Харковска област, ще бъдат проведени антитерористични действия, заяви още Турчинов.

Слух върна Янукович в родния му град

Избягалият украински президент Виктор Янукович се е върнал от Русия в родния си Донецк. Такава информация бе пусната в социалните мрежи в понеделник, както и в някои местни издания.

Според информацията Янукович е кацнал със самолет на летището в Донецк. Това обаче не бе потвърдено от местната служба за сигурност.

Междувременно украинският депутат Александър Бригинец заяви във Фейсбук, че срещу военен обект, който се намира в Донецката област, се готви нападение. "Възможно е днес "туристите" да бъдат задействани за сепаратистки дейности в Донецк. Те са около 150 на брой", написа народният представител.

ЕС трябва да преглътне

ЕС трябва да се примири с това, че Крим стана част от Русия, заяви чешкият президент Милош Земан. "Крим, каквото и да декларираме, няма да бъде върнат на Украйна в обозримо бъдеще. И западните сили, или по-скоро ЕС, трябва да се примирят с това", каза Земан. Той добави, че решението на съветския лидер Никита Хрушчов да подари през 1954 г. Крим на Украйна било "глупаво". В същото време президентът на Чехия каза, че Западът трябва да предприеме силни действия, може би включително да изпрати сили на НАТО в Украйна, ако Русия се опита да анексира източната част на страната. "Дори и за мен - а аз не съм ястреб - би било нещо като червена линия да се направи опит да се анексира източната част на Украйна", добави Земан.

Барозу: България можеше да е под натиск

Приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 г. бе правилно решение, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в интервю за германския в. "Берлинер цайтунг". По думите му алтернативата би била сега двете страни да са ничия земя и под натиск от Русия. "Давам си сметка, че в двете страни много неща не са наред. Затова наблюдаваме положението там много отблизо в рамките на специално създадения за това Механизъм за сътрудничество и проверка", отбелязва Барозу. "Каква би била алтернативата? Да оставим България и Румъния в междинната зона, в ничията земя? За да станат нестабилни подобно на други страни извън ЕС? Представете си, че Румъния и България днес не бяха част от ЕС. Най-вероятно биха били подложени на сериозен натиск от Москва", коментира още той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе