Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Трудовите доходи у нас могат да достигнат 50% от европейските до 2030 година

Трудовите доходи у нас могат да достигнат 50% от европейските до 2030 година

Българските доходи ще достигнат половината от европейските едва през 2030 година, показват изчисления на икономистите на БАН. Те представиха втората част от годишния си доклад за развитието на икономиката у нас. 

Годишният доход за семейство с двама работещи на пълен работен ден и две деца - 2001 година у нас е бил 19 пъти по-нисък. Следва процес - 2014 година, при който ясно се вижда догонващата динамика на доходите от труд в България. Така през 2014 година доходът от труд за същия вид семейство е вече 6,2 пъти по-нисък. У нас нарастването е с близо два пъти, в ЕС - то е само 15 %, каза проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания на БАН.

Растат и паричните преводи от българските емигранти към страната. През миналата година в икономиката на България от чужбина са постъпили над 1 милиард лева, каза проф. Белева:

Тенденцията е устойчива и тя се превръща в модел от оцеляване на българските семейства в модел на трудова реализация.

Така от трудовия пазар се изключват половин милион от българите, предимно млади хора, които не учат, не работят и не търсят работа. Освен това, зависимостта на парите от чужбина се отразява зле на икономическия растеж на регионите, твърди проф. Веселин Минчев:

Зависимостта от разселите в чужбина по-скоро бута тези области надолу. Не се осигурява поминък, хората продължават да напускат, стават все по-зависими от трансферите в чужбина и не всички, вероятно, ще се сринат, но част от тях ще се сринат на ниво Видин, Монтана, Силистра.

Данните са от годишния доклад за икономиката на България.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе