Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ОБЗОР: От днес онлайн търговията в ЕС стана по-достъпна

ОБЗОР: От днес онлайн търговията в ЕС стана по-достъпна

Ако пътувате в страни от Европейския съюз, вече няма да пропускате любимите си филми, телевизионни сериали и спортни предавания, нито ще се лишавате от игрите или електронните книги, за които имате цифров абонамент. Дискриминационното геоблокиране при онлайн пазаруването и използването на различни предплатени услуги в ЕС падна от 1 април. Европейците имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

В специално изявление по този повод на зам.-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип, комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, българския министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и членовете на Европейския парламент Павел Свобода и Жан-Мари Кавада, се казва, че интересите на гражданите са в центъра на всички европейски инициативи в областта на цифровизацията.

Досега някои доставчици не позволяваха да се пазарува или да се използват абонаменти в други държави, различни от родната.

„До този момент не бе възможно да използвате абонаментите като HBO Go или Netflix, или Spotify, когато сте ги закупили у дома и пътувате в чужбина по работа или на почивка. Това от 1 април вече ще бъде възможно благодарение на правилата, които приехме в Европейския парламент", заяви евродепутатът Ева Майдел, която е докладчик за Групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар.

Геоблокирането се считаше за дискриминационна практика, възпрепятстваща достъпа на бизнеса и потребителите до продукти и услуги на сайтовете в някои държави членки.

Новите правила премахват и необоснованата бариера в електронната търговия. Очаква се, че мярката ще стимулира онлайн икономиката. Краят на геоблокирането означава по-широк избор и възможност за по-добри сделки.
От улеснението ще се възползват 29 млн. потребители, изчислиха от ЕК.

Новите правила са пряк отговор на промените в поведението и навиците на европейските граждани, които използват нови технологии. Между 2010 и 2014 г. разходите на потребителите за видео абонаменти са се увеличили със 113 % годишно, а между 2014 и 2015 г. броят на потребителите се е увеличил с 56 на сто. Поне 29 млн. души (5,7% от потребителите) в ЕС биха могли да се възползват от трансграничната преносимост, като в бъдеще техният брой ще нарасне значително. Очаква се до 2020 г. той да достигне до 72 млн. души.

Почти 60 на сто от младите европейци заявяват, че възможността да ползват абонаментите си при пътуване е важен въпрос при избора на онлайн услуги. Преносимостта на тези услуги дава отговор на предпочитанията на потребителите, като същевременно ще помогне на доставчиците да увеличат броя на абонатите си.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе