Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Проф. д-р инж. Тодор Бараков: Общините са длъжни да се грижат за състоянието на старите сгради

Проф. д-р инж. Тодор Бараков: Общините са длъжни да се грижат за състоянието на старите сгради

Инцидентът с падналия балкон в Силистра, при който загина и възрастна жена, показва, че трябва да се обърне сериозно внимание на балконите на жилищните сгради, но не само на старите панелни сгради, но и за почти всички, защото има много стари сгради, на които парапетите са от стоманена конструкция, която също силно корозирала и има опасност всеки момент да се случат нещастия и на други места. Това каза преподавателят в Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. д-р инж. Тодор Бараков в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Проф. Бараков беше категоричен, че общините трябва да възложат на лицензирани проектант-конструктори да проверят състоянието на старите сгради, за да се предотвратят следващи инциденти: „За съжаление, панелните сгради имат една слабост – всички съединения между отделните панели се извършват с помощта на заварки, особено на парапетите, и затова трябва да се обърне сериозно внимание. В такива моменти самата Община би трябвало да помогне на хората да укрепят жилищата си, защото, нека да не забравяме, че плащаме данък „сгради“, чийто размер варира от 100 до 700 лева, така че хората не са длъжни да познават работата на строителните конструкции. Би трябвало специалисти, които са проектант-конструктори, а не всякакви инженери, които са лицензирани, по поръчка на Общината да направят ревизии на онези сгради, които са със сериозен срок на експлоатация. Общината е длъжна да се грижи за собствениците, които живеят на дадена територия, и за хората, които минават под тези балкони“.

Проф. д-р инж. Тодор Бараков напомни, че каквато и промяна да се прави в балконите от собствениците на жилища, трябва да има становище на проектант-конструктор: „Много често ние изместваме фасадната зидария от мястото, където е по проект, и я слагаме в края на балкона. По този начин силно се претоварва балконът. Саксиите и цветята не са опасни за балконите, но, ако се остъклява балконът или се слага зидария, вече е опасно“.

Цялото интервю с проф. д-р инж. Тодор Бараков и репортажа на Маргарита Иванова за инцидента в Силистра, при който загина възрастна жена, чуйте в звуковия файл.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе