Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Дипломатическа война между Русия и Канада

Дипломатическа война между Русия и Канада

Дипломатическа война се разрази между Русия и Канада, пише РИА Новости. Москва остро осъди санкциите срещу 30 руски граждани, които бяха наложени от правителството на премиера Джъстин Трюдо онзи ден, и наложи ответни мерки.

Канадското правителство обяви, че замразява авоарите и забранява достъп в страната на общо 52-ма граждани на Венецуела, Русия и Южен Судан, които обвинява в корупция или нарушения на човешките права. Тридесет руски висши чиновници са обект на санкции във връзка с "актове на мащабна корупция около данъчните измами за 230 милиона долара, разкрити през 2008 г. от Сергей Магнитски", руски юрист, починал през 2009 г. в затвора.

Мерките, които замразяват имуществото на служителите и им забраняват да посещават Канада, са въведени чрез нов закон, даващ на правителството правото да се предприема действия срещу лица, които смята за виновни в нарушения на човешките права, се казва в изявление на канадското външно министерство.

"Трябва да отвърнем със сходни санкции", реагира късно онази вечер в комюнике руското външно министерство. "Ако нашите канадски партньори искат да си играем на санкции, ще бъдем принудени да отговорим", посочи ведомството. Министерството уточни, че е решило да забрани достъп в Русия на голям броя канадски граждани, говорейки за десетки, но без да назове имена.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе