Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

САЩ назначават нов шеф на представителството си в Куба след скандала с мистериозните шумови атаки срещу дипломати

САЩ назначават нов шеф на представителството си в Куба след скандала с мистериозните шумови атаки срещу дипломати

Съединените щати определиха вчера дипломата от кариерата Лорънс Гъмбинър за нов ръководител на посолството в Куба, което е в центъра на дипломатическа криза заради твърдения за мистериозни акустични атаки срещу неговия персонал, съобщи Ройтерс.

Гъмбинър е бил през последните три години заместник-началник на посолството на САЩ в Перу. Той е заемал дипломатически постове в Колумбия, Израел и Коста Рика.
Предишният шарже д'афер Скот Хамилтън напусна Куба по-рано този месец. Макар и САЩ да не обвиниха официално Куба за извършването на тези атаки, причинили загуба на слух и когнитивни нарушения у 24 американски дипломати и техни роднини, те казват, че Хавана не си е изпълнила ангажимента да защитава дипломатите на острова.
Много от тях казват, че са чули силни дразнещи звуци, след което им е призляло. 
Атаките започнаха, след като Тръмп каза през юни, че иска да отмени някои от споразуменията, част от историческото разведряване на отношенията между САЩ и Куба, в това число да наложи по-стриктни ограничения за пътувания и търговия с острова.
Кубинската национална телевизия излъчи вчера в най-гледаното ефирно време половинчасова програма, озаглавена "Предполагаемите шумови атаки", в която се казва, че американските обвинения не са подплатени с доказателства, съобщи Асошиейтед прес.
"Членовете на американската делегация казват, че нямат доказателство, потвърждаващо, че такива атаки е имало, няма работна теория какво е причинило здравословните проблеми, за които сигнализират техните дипломати", бе казано в предаването. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе