Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Дилма спасява Лула с министерски пост

Дилма спасява Лула с министерски пост

Президентът на Бразилия Дилма Русеф планира да назначи за министър предшественика си Луис Инасио Лула да Силва, съобщи в. "Гардиън". Според публикации в бразилските медии това ще защити Лула от съдебно преследване, а в същото време може да внесе ред в държавната администрация.

Решението трябваше да бъде обсъдено на среща между двамата снощи. Според три големи медии в страната обаче Лула е бил готов да приеме министерски пост. Не става ясно каква точно позиция е смятала да му предложи Русеф. Ако схемата стане факт, това ще осигури на Лула частичен имунитет по делото за корупция в държавната петролна компания "Петробрас", по което той е разследван. Наскоро за съдия по делото бе назначен Серджо Моро, одобрил арестите на десетки високопоставени държавни служители. Министерският имунитет ще защити Лула от разследването за "Петробрас", но не и от Върховния съд.

Не е ясно какъв точно пост ще бъде предложен на Лула. Една от възможностите е да стане шеф на кабинета на Русеф, а друг вариант е да замени министъра на правосъдието Рикардо Берзоини.

В същото време Лула може да бъде полезен на Русеф и да внесе ред в хаотичната държавна администрация, уточняват бразилските медии. Друга задача за него може да е да предотврати процедурата по импийчмънт срещу Русеф, която започна през декември. Една от основните му цели може да е да преговаря с коалиционните партньори за спирането на процедурата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе