Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Дилма на крачка от импийчмънт

Дилма на крачка от импийчмънт

Бразилски депутати се караха 11 часа за съдбата на президента

Парламентът на Бразилия направи нова стъпка към отстраняването на президента Дилма Русеф в понеделник вечер след ожесточени дебати, продължили 11 ч. Парламентарната комисия, занимаваща се с въпроса за импийчмънт на Русеф, одобри доклад, в който препоръчва на парламента да продължи процедурата по отстраняване от длъжност. Следващата стъпка е гласуване в долната камара, а ако и то мине успешно - съдбата на президента отива на последна инстанция - Сената, съобщава Би Би Си.

След бурни 11-часови дебати, придружени с множество обиди и нападки, 38 депутати от комисията гласуваха за продължаване на процедурата срещу 27 "против". Опозицията обвинява 68-годишния президент в манипулиране на федералния бюджет през 2014 г., годината на преизбирането й, и през 2015 г., за да се омаловажи размера на държавния дефицит в разгара на рецесията.

В същото време хиляди бразилци, подкрепящи Русеф, излязоха по улиците на Рио, за да изразят солидарността си. В протеста участваха бившият президент Луиз Инасио Лула да Силва - неин политически ментор, а също много артисти и интелектуалци. Според организаторите в демонстрацията са се включили между 35 и 50 хиляди души. Лула определи гласуването в комисията като "незначително".

Докладът, приет от комисията, няма задължителен характер. Според анализатори обаче той отразява настроенията в 513-членната долна камара на парламента. Именно тя ще има решаващата дума на заседание на 17 и 18 април, когато ще бъде официално гласувано дали процедурата по импийчмънт да продължи. За успех на вота е нужно мнозинство от две трети. По последни проучвания 292-ма депутати подкрепят импийчмънта, 115 са против, а останалите не са решили. Ако отстраняването от длъжност бъде гласувано тогава, съдбата на Русеф отива в сената. Горната камара ще трябва да прецени дали да отнеме временно правомощията й, да я изправи на съд и да отнеме мандата й.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе