Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Отбелязваме Денят на Европа и края на Втората световна война

Отбелязваме Денят на Европа и края на Втората световна война

С поднасяне на венци и цветя Шумен ще отбележи 9 май - Ден на Европа и 73 години от края Втората световна война. Тържеството ще започне от 11.00 часа пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“. Организатори са Община Шумен и Командването на военния гарнизон.

Спектакъл-шествие "Колоритна. Единствена. Българска Европа на децата" ще се проведе в Русе. Шествието започва от 17:00 ч. от Парка на младежта и в 18:00 ч. ще премине в спектакъл на площад "Свобода". Ще участват 600 деца, учители и аниматори в представителни групи от всички общински детски градини в Русе. Организатори са Община Русе и екипът на проект "Богатството на различията - приобщаващо образование за интелигентен растеж", който Общината изпълнява.

Поднасяне на венци пред паметниците на загиналите във войните ще се проведе  от 9.30 ч. в село Межден, а от 10.30 ч в Дулово. От 11 ч. в общинския център ще започне Денят на самоуправлението, а от 13.00 в село Чернолик, ще се чества 110-та годишнина на местното училище “Д-р Петър Берон“. Във вечерните часове ще се състои и концерт по повод празника на селото.

Мемориален комплекс, наречен "Стена на славата" ще бъде тържествено открит в Силистра по време на церемония по отбелязване годишнина от края на Втората световна война. Стената на славата е разположена до паметника на легендарния "31-ви Силистренски пехотен полк - "Железния" и на нея са изписани имената на 563 войници и офицери от града и региона, загинали в различните фази на войната. "Европа в моята Силистра" се нарича подготвяният от Областния информационен център и Езиковата гимназия "П. Яворов" концерт по случай Деня на Европа.

С концерт "Ние, децата на Европа" ще бъде отбелязан 9 май в Тутракан. Той е подготвен от възпитаниците на СУ "Йордан Йовков" и ще се проведе в двора на школото от 10:00 ч. Пред паметника на загиналите във войните тутраканци в градския парк "Христо Ботев", ще бъдат поднесени венци по повод годишнината от края на Втората световна война.

С рисунка на асфалт и велообиколка започват Дните на Европа в Разград, които Областният информационен център организира за седми път. Тази година инициативата е част от кампанията на Европейската комисия "Европа в моя регион". След колоездачната обиколка и награждаването започва концерт „Европа на младите хора“. На площад "Независимост" от 17.30 часа на сцената ще излезе и популярният певец Орлин Павлов. От 10 до 15 часа в общините Исперих, Завет, Лозница, Цар Калоян и Самуил ще се провежда конкурс за рисунка на асфалт „Децата на Лудогорието рисуват Европа“. Очаква се да се включат повече от 250 деца. Ден на Европа ще бъде отбелязан и в Регионалната библиотека ”Проф. Боян Пенев” с детски празник и флашмоб и изложба. Подготвен е стенд за послания за бъдещето на Европа.




Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе