Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Денят на Ботев в Североизточна България

Денят на Ботев в Североизточна БългарияТочно в 12 часа сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. При подаването на сигнала всички превозни средства, с изключение на влаковете, следва да спрат движението си и да останат на място призовават от МВР.
С общоградско поклонение и поднасяне на венци и цветя в Търговище ще бъде честван Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията е от 11:45 часа пред паметника на Никола Симов - Куруто. Възпитаници на I ОУ „Христо Ботев” ще представят литературно-музикалната програма „С Ботев в сърцето”.
В Шумен ритуалът по полагането на венци и цветя започва от 12 часа пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“.
Община Русе също организира тържествена церемония, която ще започне в 11:30 ч. пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение русенци. Слово ще произнесе областният управител на русенска област Галин Григоров. Заупокойна молитва ще отслужат свещеници от Русенската Света Митрополия. В ритуала ще участват още Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и Младежката хорова студия „Св. Георги Победоносец“. По случай паметната дата ще бъде строен и почетен караул от русенския гарнизон. По традиция, венци и цветя ще бъдат положени от обществени и политически организации, училища, институции и граждани в края на церемонията, която ще завърши точно в 12 ч., когато ще прозвучат сирените в чест на Ботев и загиналите за свободата на България.
Местната администрация в Силистра кани всички граждани да се включат в поклонението по повод Деня на Ботев. Тържественото отбелязване ще започне от 11:50 ч. пред паметника на Стефан Караджа. Ще свири Градският духов оркестър. Кметът на Община Силистра - д-р Юлиян Найденов ще произнесе слово.
В Разград 2 юни ще бъде честван от 11 часа пред паметника на Христо Ботев в Градския парк.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе