Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Демокрацията изяде 30 млн.жители на Източна Европа

Демокрацията изяде 30 млн.жители на Източна Европа

След три десетилетия на демокрация сме свидетели на безпрецедентна демографска катастрофа, която сполетя страните от Източна Европа, след краха на комунистическата система и края на Студената война. Това пише Ядранка Полович от Geopolitical News в материал за Democracy and Demography, цитиран от агенция "Фокус".

Веднага след падането на Берлинската стена през ноември 1989 г., имаше масово изселване на хора от Източна Германия, Полша и Унгария към западноевропейските страни. Гражданите на тези страни отидоха на Запад в търсене на по-висок доход - процес, който продължава и до днес и обхваща всички страни от бившия социалистическия лагер.

В резултат на новото „преселение на народите“ в Западна и Северна Европа загубите на хора в Източна Европа са значително по-големи от загубите в двете световни войни. През последните 30 години Румъния е загубила 14% от населението, Молдова 16.9%, Украйна 18%, Босна и Херцеговина 19.9%, България и Литва 20.8%, Латвия 25.3% от населението. 

Основният удар върху демографията обаче бе нанесен от емиграцията на населението, особено на най-младата, активна и квалифицирана група. Така децата, пенсионерите и хората, неспособни активно да търсят работа в чужбина, остават в „родината“. И всичко това въпреки факта, че в 40 следвоенни години в източноевропейските страни все пак имаше бавно, но постепенно нарастване на населението.

Според ООН всичките десет най-застрашени държави в света се намират в Източна Европа. Това са България, Румъния, Полша, Унгария, балтийските републики и всички страни от бивша Югославия, както и Молдова и Украйна. Според демографските прогнози до 2050 г. населението на тези страни ще намалее с още 15-23 процента.

Това означава, че населението в България ще бъде намалено от седем на пет милиона, в Латвия от два на 1,5 милиона. Смъртоносната комбинация от три фактора - ниска раждаемост, висока смъртност и масова емиграция - е причината за тази катастрофа

Междувременно Източна Европа продължава да губи своите златни кадри - професионалисти и млади хора. От влизането си в ЕС през 2004 г. 5000 лекари, предимно под 40-годишна възраст, са напуснали само Унгария.

В страната липсват и инженери и техници, които също са се изселили в Австрия, Германия и други западноевропейски страни. Стотици хиляди медицински сестри, дърводелци, ключари и квалифицирани работници са се преместили от Полша, Румъния, Сърбия и Словакия на Запад.

Но най-трагичните последици от посткомунистическия крах преживя Украйна - някога една от най-развитите републики на СССР. В началото на 90-те години Украйна имаше 52 милиона население, а сега това число не надвишава 42 милиона. Според прогнозите на Киевския институт по демография, до 2050 г. Украйна ще има по-малко от 32 милиона население.

Може ли да се насърчи увеличаването на раждаемостта сред европейците? Демографите са убедени, че това не е възможно нито в Западна, нито в Източна Европа. Но по различни причини.

В западната част на континента стандартът на потребление е толкова висок, че всяко ново дете нарушава този стандарт, докато в Източна Европа работят други механизми: бедността, липсата на възможности и разрушаването на семейните отношения, правят раждането на деца нежелателно.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе