Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Демократите: Тръмп заплаши Хилари с убийство

Демократите: Тръмп заплаши Хилари с убийство

Изказване на милиардера за Втората поправка разбуни духовете в САЩ

Голям скандал породи изказване на кандидата на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп. Той бе обвинен от членове на Демократическата партия, че е заплашил с убийство кандидата им за поста Хилари Клинтън.

На предизборен митинг в Уилмингтън, щата Северна Каролина, милиардерът заяви, че активистите за правата за притежание на оръжие могат да се задействат и да спрат съперника му за президентския пост. "Хилари иска да премахне Втората поправка на Конституцията, гарантираща правото да се съхранява и носи оръжие. Ако тя получи възможност да избира своите съдии (върховните съдии, бел. ред.), тогава вие, приятели, нищо не можете да направите. Макар че привържениците на Втората поправка може и да могат, не знам", каза Тръмп, като остави изречението си недовършено.

От щаба на Хилари определиха изказването на Тръммп като опасно. "Човек, опитващ се да стане президент на САЩ, не може да допуска насилие по какъвто и да е начин", се казва в официалната реакция. Крис Мърфи, сенатор демократ от Кънектикът, поддръжник на Клинтън и известен привърженик на засиления контрол над оръжието в ръцете на цивилни, коментира в "Туитър": "Не си мислете, че това е политически гаф. Това е заплаха за убийство, която сериозно увеличава вероятността от национална трагедия и криза".

Попитани да уточнят изказването му, от щаба на Тръмп отговориха с имейл: "Нарича се сила да обединяваш - хората на Втората поправка имат страхотен дух и са изключително обединени, което им дава голяма политическа сила. Тази година те ще гласуват при рекордна активност и то не за Хилари Клинтън, а за Доналд Тръмп".

По-късно на митинг във Файетвил в същия щат при представянето на Тръмп бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани обвини медиите, че са извадили от контекста забележката на милиардера, за да помогнат на Клинтън да спечели битката. "Какво иска да каже с това, че, забележете, вие имате правото да гласувате срещу нея. Вие имате силата да говорите против нея. Знаете ли защо? Защото сте американци. Това показва, че по-голямата част от пресата играе в тима на Клинтън. Те правят всичко възможно, за да унищожат Тръмп", каза Джулиани.

От Сикрет сървис, службата, която охранява американския президент и високопоставените политици в страната, заявиха само, че са запознати с коментара на Тръмп.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе