Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

5 дни дебнат "Спиди" от засада в тревата

5 дни дебнат

София. Грабеж по холивудски сценарий в една от оборотните спедиторски фирми в София изправи на нокти столичните полицаи в понеделник вечерта.

Нагла банда грабители отмъкна над 340 бона от касите на "Спиди" в Горубляне. Апашите, преоблечени като служители на ГДБОП, нахлули в офиса с маски, помпи и бухалки и след това пеша се измъкнали през полето. По записите от камерите, с които МВР разполага, могат да се направят единствено изводи за височината на всеки от тях, но не и за други отличителни белези.

Фалшивите полицаи с униформи на ГДБОП са дебнели 5 дни в храстите офиса на куриерската фирма "Спиди". Над 340 000 лв. в чували изчезнаха от оборота на компанията в понеделник вечерта. 5-мата апаши са чакали в засада в храстите между паркинга на магазин "Метро" и сградата на "Спиди". Точно в 20,15 ч те започнали един по един да прескачат металните ограждения, високи два метра. Необезпокоявани и въоръжени с калашници и бухалки те стигнали до сградата, където се намира логистиката на компанията. Именно там се събират и оборотите на куриерската фирма, които по непотвърдена информация са най-много в понеделник заради уикендите. След това стигнали и до касата. "Полиция, долу ръцете, легнете на земята. Това е акция", изкрещели те в ухото на касиерката. Наглите апаши заплашили служителката с оръжие и я зашеметили с бухалка. След това започнали да пъхат в чували оборота от касата. Един по един се изнесли по същия път. След като прехвърлили чувалите и прескочили оградата, започнали да бягат през полето по посока "Младост" 3. На около 500 метра в храстите ги чакал единият автомобил, на който се натоварили трима от бандата.

Останалите двама хукнали в друга посока, където на метри също ги чакала друга кола.
По пътя към оградата апашите изпуснали част от парите. Дошлите на място полицаи са събрали над 5000 лв. в банкноти по 50 и 20 лв.
И двата автомобила на обирджиите се изтеглили през "Младост" 3 най-вероятно към Южна България. Черният път излиза точно на ъгъла на блок 361 в квартала.

Полицаите знаят, че апашите са изминали разстоянието пеша до колата и най-вероятно са се разделили. Заради посещението на хърватския президент Иво Йосипович, униформените бяха на крак през целия ден в понеделник. Колегите им подозират, че бандата е имала намерение да извърши грабежа в час пик - малко след 19 ч за да успее да се слее с потока от автомобили на изходите на столицата. Височайшата визита обаче осуетила плановете им, заради масовото присъствие на униформени в столицата. Именно затова т. нар. авангард на бандата ги предупредил да не рискуват, докато още е светло навън. Така най-удобният момент за тях се оказал именно след 20 ч, когато те атакували.
Пострадалата 38-годишна служителка не е с опасност за живота и не се е наложило да остане в болница. Сега тя е в отпуск до края на седмицата.

Полицията проверява версията за вътрешен човек, който да е замесен в грабежа. Има вероятност това да е напуснал фирмата служител. МВР няма данни за замесен полицай, каквито информации се появиха. Засега е ясно само, че освен петимата, които са атакували директно офисите на фирмата, са замесени още двама мъже, които са се явявали шофьори на колите.

Грабят за 4 минути, кучета губят следата

Полицейските кучета са стигнали до мястото, където обирджиите са се качили на автомобилите. След това четириногите са изгубили следата, научи "Стандарт".

Грабежът е станал за 4 мин и 40 сек. Камери са записали екшъна, но бандитите са били с маски и лицата им не могат да се разпознаят.
Целият обект, където се намира офисът на фирмата, се охранява от фирма "Скорпио". Режимът за достъп е свободен, защото десетки хора идват, за да изпращат пратките си по куриер.

Именно така и екипът ни успя да безпроблемно да влезе в охраняемата зона. Никъде по трасето до мястото на обира нямаше полицаи и патрулки.
Полицейската лента беше опъната едва час и половина, след като журналистите бяха дошли на мястото.

Прокуратура и фирма се разминаха за сумата

9000 лева се изгубиха между прокуратурата и фирмата. Това се случи около 12 часа след наглия грабеж на над 300 бона от офиса на спедиторската фирма в столичния квартал Горубляне. Около 14,20 ч от Софийска градска прокуратура официално обявиха, че откраднатата сума е 349 000 лв. Около час по-късно пък от фирма "Спиди" излязоха с официално прессъобщение, че откраднатата сума е в размер на 340 000 лв.

Взимат ДНК от фасове в полето

Полицаите са намерили и няколко фаса в района на поляната, където апашите са чакали в засада. Те ще бъдат съхранявани, докато се намери база за сравнение с ДНК на заподозрян.
Пръстовите отпечатъци, иззети от мястото на обира, също засега остават в базата данни, защото първоначалният им преглед не е показал наличие на съвпадение с вече регистрирано лице.

Питат за алиби съмнителни типове

Минути след дръзкия грабеж от офис на "Спиди" в София на ГКПП-Кулата граничните полицаи са били предупредени да следят и проверяват щателно всяка съмнителна кола, която пътува към Гърция. Проверки са извършени на криминалния контингент в областите Перник, Кюстендил и Благоевград. През целия вчерашен ден криминалисти от ОД МВР в Пиринския край правеха така наречената профилактика на криминално проявените във връзка с грабежа, при който бяха задигнати около 350 хиляди лева. Всички по-известни апаши от региона, които имат досиета за кражби и грабежи, са привикани по списък в полицията за уточняване на алибито им за времето на престъплението.

В цялата страна се провежда акция по издирването на мнимите спецполицаи, които отмъкнаха крупната сума от офиса на куриерската фирма в столицата. "Това е практика при подобни тежки престъпление. Близките областни дирекции на полицията задължително проверяват алибито на криминалния контингент", обясниха полицейски служители.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе