Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Дават на гърците глас на 17 години

Дават на гърците глас на 17 години

Атина променя изборния закон до лятото

Лявото гръцко правителство подготвя нов избирателен закон, който ще даде право на вот и на навършилите 17 години. Очаква се законът да бъде внесен много скоро за дебат и за гласуване преди лятната ваканция на парламента, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Анализатори смятат, че промените в избирателния закон ще дойдат след отчета на кредиторите за гръцките реформи и ще бъдат последвани от промени в правителството на премиера Алексис Ципрас, които се очаква да бъдат направени през септември. За месец юли управляващата партия СИРИЗА е насрочила партиен конгрес.

Вестник "Вима" пише, че намеренията на кабинета на Ципрас са 270 от общо 300 места в парламента да бъдат разпределени по пропорционалната система. Промени ще има и в големите избирателни райони, като целта е в тях да не бъдат избирани повече от 10 депутати.

Очаква се бонусът от 50 депутатски места за партията победител да бъде намален на 30 места и те да се предоставят само на партия или коалиция, получила над 40 на сто от гласовете.

Друга цел на правителството е да се осигури и право на вот на гърците в чужбина. Не се изключват и промени в начина на гласуване.

Междувременно ново проучване показа, че ако днес има избори в Гърция, управляващите ще ги загубят със сигурност от десноцентристката партия "Нова демокрация". Според последните данни подкрепата за последните е 25,5%, докато управляващите имат едва около 15%.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе