Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Дават по 800 евро на всеки финландец месечно

Дават по 800 евро на всеки финландец месечно

Правителството на Финдандия планира да дава по 800 евро месечно на всеки пълнолетен гражданин, съобщиха местните медии. Сумата няма да се облага с данък и ще се изплаща на всички, независимо дали имат друг доход или не. В замяна финландците ще трябва да се откажат от всички други социални придобивки и привилегии.

Очаква се този постоянен доход да намали драстично безработицата. Много финландци отказват да се хванат на временна или нископлатена работа, защото при започване на работа те са длъжни да се откажат от социалните помощи, които често са повече от предлаганата заплата. В момента безработицата в страната е рекордно висока - над 10% от трудоспособното население, или 280 000 души. Поради това финландското Управление на социалното осигуряване предложи социалните помощи да бъдат заменени с единна гарантирана сума, която ще се казва "национален базов доход". Проучванията показват, че 69% от населението одобряват предложението на ведомството.

Подобен експеримент е бил направен в Канада и имал положителен резултат. За въвеждане на основен национален доход се замисля и правителството на Швейцария. През септември обаче парламентът гласува против идеята. Догодина швейцарските власти искат да подновят въпроса и да го внесат на национален референдум.

През ноември финландската агенция Yle съобщи, че средният доход на 10% от най-богатите хора в страната надвишава 4900 евро на месец, този на 10% от най-бедните - 2100 евро. Средната работна заплата във Финландия през 2014 г. е била 3300 евро. Около 30% от доходите си финландците дават в хазната във вид на ДОД, в пенсионни и социални фондове.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе