Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Куп държави ужасени от зверствата в КНДР

Куп държави ужасени от зверствата в КНДР

8 държави, включително САЩ, осъдиха нарушенията на човешките права в Северна Корея след видеконференция при закрити врата на Съвета за сигурност на ООН, организирана от Германия, информира АФП.

"Ситуацията с човешките права в КНДР е ужасяваща и става по-лошо с всеки изминал ден", се казва в съвместната декларация на осемте държави, прочетена от германския посланик Кристоф Хойсген. До него бяха посланиците на САЩ, Франция, Великобритания, Япония, Естония, Белгия и Доминиканската република.

В декларацията се подчертава, че на хората в КНДР са им отнети почти всички човешки права, свободата на изразяване, на мирно събиране и сдружаване, на движение, на религиозна свобода и много други.

Общата декларация особено критикува КНДР за системата от концентрационни лагери с политически затворници, където стотици хиляди севернокорейци, включително деца, умират вследствие на изтезания, принудителен труд, екзекуции, глад, насилие на базата на пола и други форми на нехуманно отношение.

Допълва се, че има 100 000 затворници, които страдат от ужасите на недохранване и тормоз всеки ден. Осемте държави пишат още, че упражняваното сексуално насилие върху жените е невъобразимо, което незабавно трябва да се прекрати. Настояват и да се освободят отвлечените японски и южнокорейски граждани.

Според тях севернокорейското население е в трагична ситуация заради циничните политики на режима, които поставят ядрените оръжия пред препитанието на хората.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе