Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Държали гладен питбула-убиец /ОБНОВЕНА/

Държали гладен питбула-убиец /ОБНОВЕНА/

Питбулът, който уби тригодишно дете в пазарджишкото село Мокрище, не е бил гледан и хранен добре. Това съобщи шефът на Областната дирекция по храните в Пазарджик д-р Петко Митев. Проверката на място показала, че кучето било вързано на вериги и силно недохранено. Според ветеринар, дошъл на оглед, питбулът станал агресивен заради системно гладуване.

Чичото на убития Тошко се сдоби с обвинение за смъртта на детето. Преди това Димитър М. бе арестуван заедно със съпругата си Атанаска, която е леля на трагично загиналия малчуган, и бащата на детето – Стоян. Майката на починалото момченце- Рени, която работи в Германия, вчера сутрин се прибрала по спешност, след като й се обадили за трагедията с единствената й рожба. Една от версиите, по които тече разследването, е, че Тошко е бил оставен без надзор.

Районната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение на 35-годишния Димитър М. за недостатъчна грижа и контрол върху кучето, вследствие на което е последвало смърт на дете. Обвинението дойде, след като разследващите се сдобили с неопровержими доказателства, че чичото Димитър е действителният собственик на кучето. Ако мъжът бъде признат за виновен, го очакват до 5 години затвор и глоба от 10 000 лева. С разпореждане на прокуратурата неговият арест е удължен до 72 часа и ще се иска мъжът да остане за постоянно зад решетките. Очакваше се до края на деня бащата и лелята на детето да бъдат освободени. Съпругата на Димитър се е обявила пред разследващите като собственик на питбула. Младата жена доброволно е поела вината върху себе си, тъй като е майка на двумесечно бебе и трудно би останала за дълго в ареста.

Разследващите установяват как точно момченцето се е озовало при опасното куче. Предполага се, че с нещо детето е подразнило питбула. Вчера той

продължаваше да стои вързан в двора на къщата

в ромската махала на Мокрище. Кучето ще бъде наблюдавано от ветеринари в продължение на седмица, за да се отхвърли вероятността да има бяс, съобщи д-р Петко Митев. Дотогава по закон кучето не може да бъде транспортирано. Оставено е вързано на двора, където е живяло и досега, като на обитателите на къщата е разпоредено точно какво да правят, докато то е в дома им. По време на прегледа от ветеринар питбулът се държал изключително дружелюбно с непознатите за него полицаи и лекари. Сигурно е, че именно питбулът е умъртвил момченцето. Защо – експерти тепърва ще установяват. Животното нито е гледано, нито е хранено както трябва, коментира д-р Митев. Няма чип, не е ваксинирано, не е обезпаразитено, никога не го е преглеждал ветеринар. „Кучето има вид на недохранено, на видима възраст около 4 години. По данни на хората, които го отглеждат, то било прибрано преди около 2 години. Няма ветеринарно-медицински документи, няма чипиране, не са провеждани ваксинации и обезпаразитяване", поясни д-р Митев. Той посочи, че проверките за това, дали се спазва законът за отглеждане на домашни животни, са задължение на общината. Рано е да се каже дали гладът е причина за неочакваната му агресия – това ще установява експертиза в досъдебната фаза, в която ще бъдат включени и експерти по поведение на кучета – етолози. По принцип питбулът не бил агресивен, даже съседи го описват като дружелюбен. Винаги бил на каишка, според съседи не е обучаван за бой.

Днес обаче Мокрище бе като разбунен кошер, предаде Дарик радио. Местните се чудеха защо питбулът не е прибран на безопасно място в приют, преди при него да е влязло друго дете и да се случи нова трагедия. Ромите в махалата твърдят, че Тошко е било добре гледано дете. Майка му работела в Германия и той бил оставен на грижите на баба си. В понеделник отишъл на гости на леля си Атанаска. Тя го нахранила, след това момченцето казало, че отива до тоалетна и не се върнало повече. Лелята, която била в къщата и се грижела за двумесечното си бебе, решила, че Тошко е отишъл в близката къща на баба си, която пък също била спокойна, че детето е под грижите на лелята. Предполага се, че междувременно то е отишло при кучето, а как се е стигнало до фаталната схватка, никой не може да предположи. "Тошко идваше всеки ден при леля си, заради бебето. След като детето не се прибра, аз се обадих и попитах къде е. Той е бил нахранен, след това отива да пишка. Никой не е знаел, че е при кучето", разказа бабата на детето. Всичко станало, когато лелята е повивала бебето. "Тя отива да си простира дрехите и вижда кучето цялото в кръв. Тя се опитва да го дръпне и то я захапва и нея. След това мъжът бие кучето с дърво, за да я пусне. Детето лежеше до кучето", обясни жената.

Димитър бил готов да убие кучето на място

като разбрал какво е направило. Спрели го полицаите, като му обяснили, че убийството на гръбначно животно също е наказуемо.

Според една от версиите бащата и детето били на гости при свои приятели. Докато компанията се веселяла, детето излязло на двора и се доближило до вързаното куче, което познавало. Въпреки че кучето е било вързано, то е успяло да захапе смъртоносно 3-годишното момче.

Местни обаче твърдят, че не е вярно, че докато детето е умирало в схватка с домашния любимец, възрастните от фамилията пиели и се веселили. По думите на съседи, по време на инцидента чичото Димитър бил в командировка в Стара Загора. Шефът му – собственик на строителна фирма - лично го докарал. Бащата Стоян също бил на работа.

Родата на загиналото нелепо момченце живее в къщата под наем от март миналата година. Тя е собственост на Недко Неделчев, който изтръпнал, като си видял имота в телевизионните репортажи.

Мъжът казва, че неведнъж е имал проблем с квартирантите, искал да ги гони през декември, но му дожаляло за лелята Атанаска, която е с двумесечно бебе на ръце.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе