Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Данни за избирателната активност до 17.00 часа от кореспондентите на БНР

Данни за избирателната активност до 17.00 часа от кореспондентите на БНР

Получените данни от кореспондентите на БНР в страната от Общинските избирателни комисии до 17.00 часа за избирателната активност в местните избори и Националния референдум са следните:

В Пловдив за кметове на шестте района и общински съветници са гласували 33,70 на сто от имащите право на глас. За национален референдум гласувалите са 29,95%. Традиционно най-много са отишлите до урните в район" Централен", а най-малко в "Източен", където се намира и многоетническият квартал "Столипиново". 

В община Велико Търново избирателната активност за местния вот е 37.89%. Активността за националния референдум е с близо 6% по-ниска. ОИК е проверила 9 жалби. За основателна е преценена жалба, касаеща кметския наместник в село Велчево, който неправомерно е влизал в изборното помещение като придружител на двама възрастни.

Средната избирателна активност за местния вот в Търговищка област надхвърли 48%. Най-много са гласувалите в община Антоново, над 60% от имащите право на глас, следват общините – Опака с 58%, Омуртаг – с 55%, Търговище с 45% и Попово с 43%.

В Силистренските общини Алфатар и Ситово активността достигна 65%. В общините Главиница, Дулово и Кайнарджа до урните са отишли около 58% от избирателите, в Тутракан – 52%.  Най-ниска е избирателната активност в община Силистра – 44%. Най-активни в националния референдум до 17 часа са били жителите на Алфатар – над 41 на сто, в община Силистра по въпроса са се произнесли 38 на сто от гражданите, а в Тутракан – 29%. Най-слаб е интересът към референдума в община Дулово – едва 15 на сто от гражданите са дали своя глас. 5 сигнала за жалби са постъпили в ОИК в Силистра, част от тях са изпратени и до прокуратурата.

В община Хасково  е отчетена 44.36% избирателна активност във вота за местна власт. За референдума активността е 29.57%. 

В Смолянско избирателната активност е 56.13% на вота за съветници и кметове, а 40.91% – за националния референдум. Най-голям процент на гласували е отчетен в община Борино 71.80%. На следващо място се нарежда община Неделино, където процентът е 71.22% от имащите право на глас. От всичките 10 общини най-ниска е избирателната активност в община Смолян – 46.63, а за националното допитване са гласували 42.75 на сто.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе