Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Дания праща добри новини на Европа

Дания праща добри новини на Европа

След Великден Дания може да започне постепенно да вдига ограниченията на карантината, наложена заради коронивируса, ако броят на заразените и починалите остане стабилен. Това заяви днес на пресконференция министър-председателката Мете Фредериксен, предаде Ройтерс.

Като условие за такова контролирано либерализиране на мерките, което тя нарече "отваряне на обществото", Фредериксен добави и спазването на физическа дистанция през следващите две седмици.

В Дания 77 души са починали от болести, свързани с коронавирусната инфекция. Миналата седмица обявената на 11 март национална карантина бе удължена с две седмици до Великден.

През последната седмица броят на приетите в болница се увеличава малко по-бавно, отколкото през предходната седмица, каза премиерът. Има признаци, че сме успели да забавим разпространението на коронавируса в Дания, каза тя.

Предполага се, че ако се стигне до либерализиране на ограничителните мерки, ще бъдат отворени училищата и хората ще могат да ходят на работа, но на смени, за да се избегне голямо движение в пиковите часове и струпване на много хора на едно място. Сега в Дания е забранено събирането на повече от десет души, затворени са учебните заведения и детските градини, ресторантите, библиотеките, фитнесите и фризьорските салони.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе