Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Дама премиер под обсада

Дама премиер под обсада

Банкок. Тайландският премиер Инглук Шинаватра продължава да отказва да хвърли оставка, въпреки че страната й се тресе трети месец от многохилядни улични протести с искането тя да се оттегли. Поредната заплаха на антиправителствените демонстранти е да обсадят дома й и да я поставят под "попечителство".

По рано радикална фракция на протестиращите заплашвали и с щурмуването на тайландската фондова борса и установяването на контрол над въздушния трафик на страната, ако Инглук не подаде оставка до вчера вечерта. Въпреки че хиляди протестиращи продължиха да окупират части от търговския център в Банкок, министър -председателят отказва да се да се подчини и е "твърдо решена да защити демокрацията в Тайланд".

Масовите улични протести в Банкок започнаха през ноември с искане за оставка на правителството на Шинаватра, която е сестра на бившия премиер Таксин Шинаватра и според протестиращите - негова марионетка.

Недоволството избухна, след като Шинаватра, която спечели властта с голямо мнозинство на изборите през 2011 г., се опита да прокара амнистия, която би позволила на брат й, който през 2008 г. беше осъден на две години затвор за корупция и в момента живее в изгнание, да се завърне в Тайланд като свободен човек. Под натиска на протестите министър-председателката насрочи парламентарни избори за 2 февруари. Опозицията обаче настоява за назначаване на временно правителство и избори на по-късна дата.

Правителството се опасява, че ескалиращите сблъсъци би могли да предизвикат намесата на армията, което се е случвало често в миналото на екзотичната страна. Под нарастващия натиск Шинаватра е поканила лидерите на антиправителствените демонстранти, политически партии, избирателната комисия и други държавни агенции, състоящи се главно от мъже, за да обсъдят извънредни избори, насрочени за 2 февруари.

Протестиращите, които се опитват да свалят правителството на Тайланд, затегнаха блокадата около министерствата във вторник, а техният лидер предупреди премиера, че протестите може да се насочат директно към нея. Големите кръстовища в столицата, Банкок, бяха блокирани за втори пореден ден, като твърдолинейна фракция на агитаторите заплашиха да щурмуват борсата, предаде Ройтерс.

Студентска група, свързана с Народния комитет за демократична реформа (НКДР) на лидера на протестите Сутеп Таугсубан, заплаши, че ще блокира и сградата на борсата, тъй като тя, според студентите, олицетворява капиталистическата система, позволила на сваления от власт през 2006 г. бивш премиер Таксин Шинаватра да стане милиардер.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе