Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Дадоха доживотен затвор на убиеца от Крайстчърч

Дадоха доживотен затвор на убиеца от Крайстчърч

Съд в Нова Зеландия издаде доживотна присъда без право на помилване на 29-годишния австралиец Брентън Тарант заради убийството на 51 поклонници мюсюлмани, извършено на 15 март 2019 година. Съдията определи престъплението като „нечестиво” и „безчовечно”, предаде АФП.

Съдията Камерън Мандер заяви, че зад „изкривената“ идеология на Тарант се крие „омраза“, която го е накарала да атакува беззащитни мъже, жени и деца миналата година в най-тежката терористична атака в историята на Нова Зеландия.

"Съдът е длъжен да реагира по начин, който решително отхвърля такава злобна злонамереност", заяви Мандър, след като обяви присъдата - безпрецедентна в правната история на Нова Зеландия. Съдията заяви, че Тарант се е провалил в целта си да популяризира десния екстремизъм, убивайки хладнокръвно жертвите си.

"Беше брутално и немислимо коравосърдечно. Вашите действия бяха нечовешки", каза съдията.

Прокурорът Марк Зарифе заяви, че зверството "няма аналог в криминалната история на Нова Зеландия".

"Днес беше приложен законът за това отвратително престъпление. Никое наказание обаче няма да върне близките ни. Ние уважаваме нашата правосъдна система и в мюсюлманската общност в Нова Зеландия, и немюсюлманската, стояхме заедно срещу омразата. Екстремистите са еднакви. Независимо дали използват религии, национализъм или друга идеология", каза имамът Гамал Фоуда.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе