Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Наполитано даде мандат на Ренци за ново правителство

Наполитано даде мандат на Ренци за ново правителство

Рим. Президентът на Италия Джорджо Наполитано възложи на лидера на Демократическата партия Матео Ренци да сформира ново правителство, предаде Ройтерс. Това е осмият поредмандат, който Наполитано връчва на министър-председател, от качеството на президент.

Според канцеларията на Наполитано Ренци приел възложената задача „с уговорка" – обичаен превантивен ход, който дава възможност на бъдещия министър-председател да проучи коалиционните партньори преди официално да поеме поста.


На 14 февруари досегашният премиер Енрико Лета подаде оставка, след като Демократическата партия, която разполага с мнозинства в парламента, гласува за смяна на правителството за ускоряване на реформите в страната. Кабинетът на Лета положи клетва на 28 април миналата година. Вносител на предложението за смяна на кабинета беше именно Ренци.

Ренци ще бъде най-младият премиер на Италия след фашисткия диктатор Бенито Мусолини, назначен на поста през 1922 г.

Той  заяви, че през следващите 24 часа започва официални консултации за състава на новия кабинет и очаква неговата програма за реформи да бъде изработена в идните един-два месеца.

Ренци предвижда до края на месеца да бъде представен проект за цялостни реформи в италианското изборно законодателство, последван през март от проект за реформи в трудовото законодателство, програма за дълбока реформа в държавната администрация през април и за данъчни реформи през май.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе