Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

90 български читалища показаха автентичен фолклор в Дорково

90 български читалища показаха автентичен фолклор в Дорково

Читалище „Св.св.Кирил и Методий“ в с. Дорково, общ. Ракитово, заедно с Кметство Дорково посрещнаха 2500 изпълнители от 110 групи и около 15000 гости по време на 18-тия Международен фестивал за автентичен фолклор /29 – 31.07.2016г./.

 Важна дейност на читалището е художествената самодейност. Ансамбъл "Овчарска песен" е създаден в 50-те години с женска и мъжка певчески групи, оркестър и танцов състав. Песните и танците на ансамбъл „Овчарска песен“ са събирателен израз на живота заедно в Дорково - на преселници от Македония и Тракия, армъни – власи от областта Янина в Гърция, роми и българомохамедани. Това прави етнографския диалект различен и неповторим.

  През 1999г. в читалището се създава и влашка група "Фантъна" ("Изворче") с  ръководител Георги Гушев. Изнася концерти в Румъния, Гърция, Македония. Участва във фестивали на етносите в България и много други.Създава се  детски фолклорен ансамбъл "Цепина" и  ромски състав "Романо ило"...

 За 18 години Международният фестивал за автентичен фолклор – Дорково получава известност в цял свят, а на сцената му са се представяли състави от Сърбия, Македония, Турция, Кипър, Пуерто Рико, САЩ, Южна Корея, Венецуела, Норвегия, Грузия, Израел, Холандия, Франция, Италия и др.

 Тази горина българските участници бяха от всички краища на страната – от Видин до Кърджали и от Силистра до Петрич. Запознайте се с атмосферата на фестивала в предаването „Имат ли песните спиране...“.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе