Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Видео: Четири семейства в Силистра застрашени да останат на улицата

Видео: Четири семейства в Силистра застрашени да останат на улицатаНа прага на зимата четири семейства от Силистра са на път да останат без жилища. Хората живеят в апартаментите си от 2 години, но едва преди 2 месеца разбрали, че жилищата им са ипотекирани от строителната фирма, а банката-кредитор ги е обявила на публична продан.

От 2 месеца тези хора живеят под стрес и заплаха във всеки момент да бъдат изгонени от собствените си жилища. Въпреки че са платили скъпо за имотите си и имат нотариални актове за собственост, се оказва, че апартаментите са ипотекирани докато се строяла сградата, а банката-кредитор си иска парите.

"Проблемът е, че можем след ден-два да бъдем на улицата. И това ни е най-големият стрес, който се прехвърля и на децата", оплака се потърпевшият Веселин Бъчваров.

"Имаме болни, онкоболни хора, имаме малки деца, боледуват и всички сме навънка. Изкарват ни и това е. Абсолютен стрес", добави съседът му Радослав Нарлев.

Хората твърдят, че са измамени от строителната фирма - продавач на апартаментите. От фирмата пък обвиняват банката в незаконни действия.

"Аз съм ползвала кредит, когато сградата е била изградена на акт 14, и в този си вариант на акт 14 имотите бяха ипотекирани, за да получа кредит за довършителни работи на сградата. Но въз основа на някаква ипотека, направена някога, още по време на строителството, те правят запор на абсолютно всичко", обясни строителният предприемач Даниела Георгиева.

При покупка на имот гражданите трябва да искат от Агенцията по вписванията писмено удостоверение за тежести. Само така могат да се предпазят от некоректна сделка. В конкретния случай хората са пренебрегнали това си задължение и сега са в задънена улица.

"Нито една сделка не е от вчера за днес. Винаги страните правят предварителни договорки между тях, извършват се огледи, правят уговорка за цената, за начина на плащане. Според мен става въпрос за отношения на недобросъвестност и на двете страни", коментира нотариус Златко Нотев.

В момента строителната фирма и банката водят съдебни дела. Четирите семейства пък са сигнализирали прокуратурата и чакат резултата от разследването. Според юристи, обаче, шансовете да спасят жилищата си са минимални.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе