Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Честваме 139 години от Освобождението на България

Честваме 139 години от Освобождението на България

Община Шумен и командването на Военния гарнизон организират на тържествено честване на националния празник на България – трети март. От 09.30 ч. в Храм „Свето Вознесение Господне“ ще бъдат отслужени заупокойна молитва за загиналите за Освобождението войни и опълченци и молебен за здраве. От 10.00 ч. пред Паметника на Загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ с военен ритуал ще бъдет поднесени на венци и цветя, а националното знаме ще бъде издигнато тържествено от 10.30 ч. пред Община Шумен. От 11.30 ч. в ДКТ „Васил Друмев“ започва Концерт-спектакъл „Мълчаливите свидетели на историята“. Пред всички паметници в града ще бъдат положени венци и цветя,а обектите на Регионалния исторически музей в града ще бъдат отворени за посещение.

Националният празник на България ще бъде отбелязан на площад „Възраждане” в Разград от 11.00 ч. с градско тържество със специалното участие на мъжки квартет „Светоглас“. Празничния концерт включва исторически, възрожденски песни, традиционен български фолклор, старинна църковна музика, шлагери, романси, балканска музика.

В Русе церемонията започва от 11 ч. пред Паметника на Свободата. Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия ще отслужат заупокойна молитва за падналите за освобождението на родината и благодарствен молебен за извоюваната свобода. Ще бъде строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а празнични маршове ще свири Общинският духов оркестър. Честването продължава с концерт - спектакъл от 12 ч. в Доходното здание. Участват ФТТ „Найден Киров“, Хор „Св. Георги Победоносец“, Балет „Мираж“, и детски състави. Концертът е с вход свободен.

С молебен за здравето и благоденствието на българския народ ще започне празничната програма на Община Търговище. Службата е от 10 часа в храм „Св. Ив. Рилски”. От 10,30 часа с тържествена церемония ще се издигне националното знаме на площад „Свобода”. Празнично шествие до паметника на българо-руската дружба ще тръгне в 10,45 часа. Ученици от ІІ СУ „Проф. Никола Маринов” ще направят флашмоб. Шествието ще се ще тръгне от пл. „Свобода“ и ще продължи по ул. „П.Р.Славейков“, „Палаузов“, ул.„Трапезица“ до Паметника. Поетапно ще бъде ограничено движението на МПС в този участък от пътното платно. От 19 часа на площад „Свобода” ще има празнична заря. Славейковото училище ще бъде  отворено за посещение.

Община Силистра организиране честване на 139 години от Освобождението от 10.45 часа на пл. „Свобода”. Ще бъде издигнат национлния флаг, ще се поднесат венци и цветя от пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и Лев Толстой. Празникът ще продължи с концерт.

С военно-историческа възстановка във Велики Преслав ще отбележат 139 години от Освобождението на България. Тържествата започват с музей на открито от 9 часа на площада пред читалище «Развитие 1874». Упокойна молитва за загиналите във войните в грама «СветиСвети Петър и Павел» ще бъде отслужена от 10 часа, а половин час по-късно е ритуалът за поднасянето на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните. Празникът пордължава от 13 часа на площада пред читалището с концерт на Шуменския общински духов оркестър «Михаил Биков». От 13.30 ч. след издигането на националния трибагреник започва военно-историческата възстановка «139 години от освобождението на Преслав»

В Главиница от 10:00 часа в православния храм "Св.Вмк. Димитър Солунски" ще започне възпоменателна служба за загиналите, а от 10:30 часа пред бюст-паметника на Васил Левски ще бъдат положени венци и цветя от граждани и от името на различни институции и организации. От 17:30 часа, отново в читалищната зала, ще започне концертът "Музика за ценители" на трио "Тенорите".

От 10 часа пред паметника на хан Аспарух в Исперих ще се състои тържество по повод Националния празник на България. Ще бъдат поднесени венци и цветя от признателните граждани.

В центъра на Дулово ще се проведе ритуал по издигане на националното знаме. Жители и гости на града ще се включат и в поднасянето на венци и цветя пред паметниците на Апостола на свободата и на загиналите във войните от Дуловския край.

В Тутракан от 19:00 часа е началото на тържествената заря-проверка. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Ботев и на загиналите във войните. В празничната вечер гости на Тутракан ще бъдат народният певец Димитър Аргиров и ансамбъл "Гоце Делчев".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе