Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Честваме Деня на Съединението

Честваме Деня на Съединението

С тържества в цяла Североизточна България ще бъдат отбелязани 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Церемонията  в Шумен ще е от 10.00 часа пред паметника на загиналите във войните шуменци. В нея ще се включат военнослужещи от Шуменския военен гарнизон и Градският духов оркестър „Михаил Биков“.
На 6 септември се навършват и 136 години от създаването на първия полеви лагер на българската армия в село Мараш. По този повод в 11.00 часа пред паметната плоча в местността Марашката кория в селото също ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала с военни маршове ще участва и Градският духов оркестър „Михаил Биков“. За гражданите, които желаят да присъстват на ритуала по поднасянето на венци и цветя в село Мараш, е осигурен транспорт. Автобусът  ще отпътува за селото от паркинга на пл. „Кристал“ веднага след края на церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци.
Програма за Деня на Съединението е организирана и в Търговище. Сутринта тържествено ще бъдат издигнати знамената на България, Европейския съюз и Търговище. В 17.00 часа, на площад „Свобода“, ще се състои концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“. От 18.30 часа на градската видеостена ще бъде прожектиран филмът „Чия е тази песен?“ на изтъкнатата авторка на документално кино Адела Пеева. Филмът е номиниран от Европейската филмова академия за най-добър документален филм на 2003 година - наградата "Prix ARTE" и е носител на 15 други национални и международни награди. Непосредствено преди прожекцията, от 18.00 часа, пред сградата на местната администрация, гражданите ще могат да се срещнат с авторката и съпродуцента на филма Слободан Милованович. При лоши метеорологични условия, проявите ще се състоят в концертната зала на читалище „Напредък-1864“ Търговище.
Тържествена церемония по случай 133 години от Съединението на България и за отбелязване на 78 години от подписването на Крайовската спогодба за връщането на Южна Добруджа към България ще се състои в Силистра, съобщиха от общината. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Цар Борис ІІІ и Паметната плоча в Дунавски парк, посветена на Добруджанската епопея. Вечерта на централния градски площад в Силистра ще бъде представен концерт-спектакъл "Осмото чудо" на Ансамбъл "Българе" с участието на известния британски актьор Бен Крос.
Градско честване в Разград започва от 11:00 часа на площад „Възраждане” с ритуал  по поднасяне венци и цветя
Тържествена церемония по полагане на венци и цветя ще се проведе от 11 ч., на пл. „Ал. Батенберг“, пред Паметника на загиналите през Сръбско-българската война, където ще бъде строен почетен караул, а тържествена музика ще изпълнява Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.
Празнично слово ще произнесе областният управител на област Русе г-н Галин Григоров, а заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България ще отслужат свещеници от Русенската Света Митрополия. По традиция, всички желаещи ще имат възможност да положат цветя на паметника в края на церемонията. Водещ ще бъде актьорът от ДТ „Сава Огнянов“ Любомир Кънев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе