Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Честваме Деня на Европа - 9 май

Честваме Деня на Европа - 9 майВ Силистра ще се отбележи 9 май - "Ден на победата", 71 години от края на Втората световна война и "Ден на Европа". Честването ще започне на паметника на 31 полк от 11:00 часа. В ритуала ще участват ветерани от Съюза на ветераните от войните от Силистра и Кълъраш, Румъния. Организаторът - Община Силистра, отправя покана към представители на институции, политически партии, обществени организации, учащи и граждани да участват в тържествения ритуал.
В Шумен 71-та годишнина от „Деня на победата” и „Деня на Европа” ще се отбележат от 17:30 часа пред „Руски паметник”. Организатори са Български антифашистки съюз - Шумен, Съюзите на ветераните от войните, на офицерите и сержантите от запаса и на военноинвалидите, както и Българската социалистическа партия и ПП „Нова зора”, Фондация „Възраждане 21” - Шумен, Руският клуб „Славяне 2000” и Дружество „Русофили” - Шумен.
От 11 часа, на паметника на Альоша в Русе, традиционно ще се проведе церемония по поднасяне на венци и цветя в чест на 9 май. Празникът ще се отбележи и в Разград. От 18:00 часа пред Общинския културен център ще се проведе концерт на изпълнители и състави от Център за работа с деца - Разград.

Ветераните от Втората световна война в Нови пазар ще бъдат почетени на специално тържество днес в Дома за стари хора. Това съобщиха за Радио Шумен от общинската администрация. В поздравителния концерт ще вземат участие 10-годишния гайдар Ивелин Райчев, призьор от конкурса „Вълшебни ритми” и певиците от класа по народно пеене към НЧ „Христо Ботев”. Тържеството започва в 10 часа.
Трима са останалите живи ветерани от община Тутракан, воювали на фронта по време на Втората световна война - Илия Чакъров от Тутракан, Георги Николов от с. Царев дол и Георги Пейчев от с. Варненци. В предобедните часове на 9 май те ще бъдат посетени по домовете им от представители на общинската администрация, които ще им връчат Поздравителен адрес от името на кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Ще се предоставят и хранителни пакети. Същият ден на обяд, пред паметника на загиналите във войните тутраканци, в парк "Христо Ботев", ще бъдат поднесени венци и цветя от признателното гражданство. Венци и цветя ще бъдат представени днес пред паметниците на Александър Тушков в дуловското село Межден, пред Паметника на загиналите във войните от дуловския край и пред паметника на Павел Тихонов в Дулово. Поводът е 71-та годишнина от Победата над хитлерофашистка Германия. Инициативата, подкрепена от Община Дулово, е на Общинската организация на Съюза на ветераните от войните в България-Дулово, в която членуват 126 потомци и съмишленици от 27-те населени места на общината.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе