Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Честит 3-ти март!

Честит 3-ти март!

136-тата годишнина от Освобождението на  България ще бъде отбелязана с различни прояви в Североизтока

Със заупокойна молитва за загиналите войни и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве ще започнат тържествата в Шумен посветени на 3 март-Освобождението на България от турско робство. Службата е с начален час 10.30  в храм „Свето Вознесение Господне”. Половин час по-късно представителни части от шуменския военен гарнизон ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за освобождение и обединение на България шуменци на площад „Кристал”. Веднага след церемонията кметът Красимир Костов ще раздаде 50 български трибагреника, на хората които ще се включат в ритуала. От 11.30 часа честванията ще продължат пред сградата на община Шумен, където  тържествено ще бъде издигнато националното знаме на България. Половин час по-късно, в ДКТ „Васил Друмев”, шуменци ще могат да видят спектакъла на Нешка Робева „Не се гаси туй що не гасне”. Постановката е по стихове на Иван Вазов, Христо Ботев и писма на Васил Левски.

С панихида за загиналите за Освобождението български, руски, белоруски, румънски, украински и финландски войни и български опълченци започва тържественото отбелязване на Националния празник на България - Трети март в Търговище.
Панихидата ще бъде отслужена в 10 часа в храм „Свети Йоан Рилски".Веднага след нея от площад “Свобода” ще тръгне традиционното шествие до Паметника на българо-руската дружба, където ще бъдат поднесени цветя и венци на признателност.Празникът ще завърши с концерт на Трио „Тенорите“ и Балетна формация „Търговище“, от 18 часа в Драматичен театър – Търговище.

Национален празник на Република България ще бъде отбелязан в Разград с издигане националния флаг на Република България от новите почетни  граждани на Разград Ритуал-поклонение пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България започва в 11 чада на пл. „Възраждане”.  Пред Мавзолея - костиница и Войнишкия паметник ще бъдат поднесени венци и цветя.
Концертът „Празнични ритми” е с участието на Средношколската танцова формация и ДТА „Лудогорче” към  Капански ансамбъл Разград

Тържествата в Силистра започват от  10 ч. на пл. Свобода ще бъдат поднесени венци на няколко паметника, вкл. на кап. Георги Мамарчев – пръв светски кмет на Силистра, и граф Лев Николаевич Толстой, участник край Силистра в Кримската война. Преди тържеството ще бъде прожектиран филм за крепостта „Меджиди табия“ в Силистра, единствената запазена крепост от Османския период. Втората  прожекция на филма ще бъде от 12:30 часа

В Русе, в 11 часа, пред Паметника на Свободата, ще започне церемонията в чест на Националния празник. Слово ще произнесе областният управител на Област Русе Венцислав Калчев. Архимандрит Виктор - протосингел на Русенската Света митрополия и свещеници от русенските православни храмове ще отслужат заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода. Актьорите от ДТ „Сава Огнянов” Татяна Цветкова и Косьо Станев ще прочетат прощалното писмо, което Никола Обретенов пише до семейството си при заминаването му с легендарната Ботева чета. С изпълнение на „Хубава си, моя горо“ ще се включи възпитаник на Националното училище за изкуства „Проф. Веселин Стоянов”.
В церемонията ще вземат участие Почетна рота от Русенския гарнизон и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Честването ще завърши с полагане на венци и цветя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе