Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Черна гора предложи Лукшич за ген.-секретар на ООН

Черна гора предложи Лукшич за ген.-секретар на ООН

Черна гора официално предложи кандидатурата на външния си министър Игор Лукшич за поста генерален секретар на ООН, съобщиха медиите в Подгорица.

Мандатът на сегашния ръководител на световната организация Бан Ки Мун изтича в края на 2016 г.

До момента официално за поста на Бан Ки Мун са предложени бившите министри на външните работи на Хърватия и Македония - Весна Пусич и Сърджан Керим.

Евентуален кандидат ще бъде и генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова от България, чиято кандидатура все още не е предложена официално.

Съветът за сигурност има ключова роля при избора на генерален секретар на ООН, защото всяка от петте постоянни членки има право на вето.

Надяваме се да задълбочим сътрудничеството на България и Черна гора в сферата на туризма и земеделието. Това каза по време на брифинг в МВнР Игор Лукшич

Вицепремиерът на Черна гора коментира, че двете държави се радват на чудесни отношения. „Нашите отношения прерастват в истинско партньорство. Тази година отбелязваме 10 години от възстановяването на дипломатическите ни отношения", заяви той. Той благодари на България, че подкрепя Черна гора при присъединяването й в ЕС. „С новата спогодба даваме законова основа, с която да защитим интересите на нашите граждани. Нашите държави имат много добри отношения и в областта на науката и туризма. И се надяваме да ги задълбочим и в сферата на туризма и земеделието", допълни още вицепремиерът на Черна гора.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе